Drie vragen aan Jeannette Westerkamp

Drie vragen aan Jeannette Westerkamp

Iedere maand schrijft een andere gastauteur de rubriek Eva & de Bijbel. Deze keer is het de beurt aan Jeannette Westerkamp (59), predikant, getrouwd met Dick, moeder van vier zonen en oma van zes kleinkinderen. Ze studeerde theologie en woonde zeven jaar in Oeganda en Rwanda als lerares. Naast haar baan als predikant werkt ze ook in de gesloten jeugdzorg.

Van welke vrouw uit de Bijbel wil jij iets leren?

Ik zou van Maria willen leren. Zij vertrouwde God, ook al was het onduidelijk wat er ging gebeuren met haar relaties. Ze merkte dingen op en bewaarde die in haar hart. Ze verdroeg het lijden van haar zoon, zonder zich er mee te bemoeien of hem te willen tegenhouden. 

Hoe ga jij om met kritiek geven en ontvangen?

Er zit een 'overloper' in mij die bij kritiek onmiddellijk roept: "Ja hoor, ze hebben helemaal gelijk." Ik heb dan de neiging om mezelf hard te verdedigen. Maar ik probeer me nu een ruimte om me heen voor te stellen en daar kritiek in te leggen als ik het krijg. Pas als ik alleen ben, pak ik het uit de muur en bedenk wat ik ermee moet. Als ik vaker hetzelfde hoor, neem ik het heel serieus. Ook als het komt van iemand die van mij houdt en mij goed kent. Maar als het iets is waarin ik niet kan veranderen (mijn neus is te lang of ik lijk op iemand) dan zeg ik: "Heer, die is voor U."

Wanneer ben jij kwetsbaar?

Als dominee zeg ik mooie dingen over het geloof, maar ik kan dit zelf ook niet allemaal toepassen in mijn eigen leven. Daarom ben ik bang om door de mand te vallen. Ik ben ook kwetsbaar in mijn meest nabije relaties. Als daar iets fout zit, heb ik er heel veel last van. Maar ik ben ook een kwetsbaar mens, omdat ik zo rijk ben in alles. Daarom heb ik veel te verliezen.

Deel dit artikel: