Drie vragen aan Mirjam van der Vegt

Drie vragen aan Mirjam van der Vegt

Iedere maand schrijft een andere gastauteur de rubriek Eva & de Bijbel. In Eva 2 is de beurt aan stiltetrainer, spreekster en schrijfster Mirjam van der Vegt. Wie is Mirjam? Hieronder beantwoordt ze drie vragen.

Waar komt jouw passie voor rust en stilte vandaan?

“Mijn eerste kennismaking met stilte was in de kloostertraditie. De monniken die dit in hun leven beoefenen, intrigeerden mij enorm. Ik schreef er een roman over. Toen ik zeven jaar geleden in een burn-out kwam, raakte de stilte mijn persoonlijk leven. Terwijl ik niet meer kon en niets meer had, ontdekte ik hoe God naar mij keek zonder alle ruis om me heen. Van daaruit ben ik op zoek gegaan naar rust en stilte in de Bijbel en het belang ervan. Die ontdekkingen wil ik graag delen. Niet omdat ik het beter weet, maar omdat ik zo enthousiast ben over wie je ontdekt in de stilte: God zelf. Ik verlang ernaar dat we meer in Zijn tegenwoordigheid durven verblijven.”

Hoe sta jij stil bij de veertigdagentijd? 

“Ik vast altijd van een aantal dingen, maar dit jaar heb ik niet alleen besloten te minderen, maar ook te meerderen: meer tijd met God, meer tijd voor wandelen en mijmeren en pelgrimeren. Dus meer van genoeg, en minder van meer.”

Welk lied raakt jou en waarom? 

Heer raak mij aan met uw adem.
Reik mij uw stralend licht.
Wijs mij nieuwe wegen;
geef op uw waarheid zicht.
Liedboek voor de kerken 695:1

“Dit lied raakt mij iedere keer omdat ik verlang naar Gods adem - zijn bezieling - in mijn leven. Zijn adem die mijn onrustige adem wegneemt, zijn adem die ruimte geeft.”

Deel dit artikel: