Eva & Adam bonusvragen

Aan Gert-Jan Segers

Hoe is het om drie meiden te hebben?
“Ontzettend leuk! In Egypte wensten ze me altijd toe dat God me nog een zoon zou mogen geven, maar dan zei ik: ‘Joh, ik moet er niet aan denken!’ Niet dat een jongen niet welkom zou zijn geweest, maar ik ben wel een echte meidenvader. Meiden onderling zijn soms gecompliceerder dan jongens, maar ik heb indruk dat ze sneller volwassen zijn, dat je sneller leuke gesprekken hebt. Ik stond toen ik 16 was heel anders in het leven dan mijn dochters van 16. En dat getut is ook heel grappig. Als ze naar de middelbare school gaan, begint dat tutten met mascara en wimper-weet-ik-veel-wat. Dat wordt dan ineens een belangrijk onderdeel van hun leven.”

Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt in de Tweede Kamer?
“Ik heb heel lang zitten lobbyen om steun te krijgen voor een initiatiefwetsvoorstel waarmee het bezoeken van een prostituee die gedwongen haar werk doet verboden zou kunnen worden. Dat leek op niets uit te draaien. Maar toen ineens kwamen mensen vanuit de SP en de PvdA zelf naar me toe, en was er steun voor de initiatiefwet. Dat was heel bijzonder.”

Hoe is het om de hele dag beroemde mensen tegen te komen?
“Heel gewoon. Heel menselijk. Je ziet hoe druk sommige mensen zich maken over hun imago, over hoe ze in de krant komen. Het is mooi om de gedrevenheid, de bezieling te zien van mensen met wie je het soms niet eens bent. En verder is het is een gewoon bedrijf eigenlijk, maar door de media komen dingen soms uitvergroot naar buiten. Dat geeft een aparte dimensie, maar aan de andere kant zijn er ook gewoon de praatjes bij koffiezetapparaat, over kinderen die je wakker hebben gehouden, en zie je hoe mensen met elkaar meeleven als collega’s het persoonlijk moeilijk hebben, als er gezondheidszorgen zijn of zorgen over hun kinderen. Soms vragen collega’s of we ergens voor willen bidden. Er zijn veel mooie ontmoetingen, maar het is allemaal veel gewoner dan het misschien lijkt.”

Waarvoor kunnen ze jou midden in de nacht wakker maken?
“Mijn nachten zijn al zo kort, dus je moet wel een heel goed verhaal hebben als je me middenin de nacht wakker maakt. Maar als mijn dochter of mijn vrouw me wakker zou maken om te zeggen dat ze van me houdt, dan zou ik er geen enkel bezwaar tegen hebben.”

Wat doe jij aan sport?
“Veel te weinig. Af en toe squash ik. Ik fiets af en toe, ik loop veel door gangen, maar dat is het zo’n beetje.”

Wat heb jij met moslims?
“Die zijn op een indringende manier in mijn leven gekomen, toen we in Egypte gingen wonen – of eigenlijk is de islam toen op een indringende manier in mijn leven gekomen. Je gunt iedereen godsdienstvrijheid, maar tegelijk vind ik het heel pijnlijk hoe islam kern van het evangelie ontkent, en zie ik hoe er al eeuwenlang spanningen zijn tussen moslims en christenen.

Maar moslims zijn gewoon mensen, aardig of niet aardig. Je eet met elkaar, je trekt met elkaar op. Dat zijn heel gewone contacten, waarin je niet als christen/moslim tegenover elkaar staat, maar gewoon vrienden bent.”

Wat vond je zo bijzonder aan het wonen in Egypte?
“Je zit in een kerk met mensen uit alle delen van de wereld, en je beseft heel sterk dat je deel uitmaakt van een wereldwijde familie. Dat was voor ons echt een verrijking. Dat je bijvoorbeeld in gesprek komt met een Soedanese vluchteling, die cultureel gezien ver bij je vandaan staat – maar tijdens zo’n gesprek ontdek je hoezeer je in Christus met elkaar verbonden bent. Je gaat terug naar de kern van je geloof. Als je in een Koptische dienst komt, begrijp je daar helemaal niks van. Maar je ziet de iconen en het kruis, en je weet: ook hier draait het om Jezus Christus.”

Heb je heimwee?
“Nee. Ik ga ongeveer een keer jaar terug om les te geven, vaak in de zomer. En mijn oude baas komt regelmatig naar Nederland. Maar was echt een fase in mijn leven, een bepaald seizoen. We hebben het op een mooie manier afgesloten. Er zijn nu weer nieuwe dingen op mijn pad gekomen waar ik ook met hart en ziel aan werk.”

Deel dit artikel: