Eva & Adam bonusvragen

aan Rick Timmermans

Eva & Adam bonusvragen

Hoe kwam je erbij om naar een klooster te gaan?
“Ik ben als kind in Frankrijk wel eens in een klooster geweest. Toen ik journalistiek studeerde, moesten we een artikel schrijven over macht, en ik dacht toen: ik heb altijd al eens een dag en een nacht in een klooster willen logeren, laat ik deze opdracht als voorwendsel gebruiken om dat eens te doen. Ik wilde een artikel schrijven over de manier waarop ze in het klooster omgaan met macht en hiërarchie. Ik merkte dat ik tijdens de vieringen een diepe verbondenheid voelde met de monniken, omdat ze ook bezig waren in hun leven de ontmoeting met God plaats te laten vinden. Later ben ik een paar keer een week in Taizé in Frankrijk geweest. En daar had ik dezelfde ervaring: het geheim dat die broeders meedragen, pakte me. Ze hebben een leven gevonden waarin ze zich kunnen openen voor die zoektocht van God naar mensen. Het lukt ze niet elke dag, het leven in klooster is zwaar, vooral als God niks laat horen. Maar het is belangrijk om toch trouw te zijn aan die manier van leven, dat is de bodem waarin God zaadjes kan planten.”

Was jij een extreem vroom kind?
“Ik denk niet dat mijn ouders dat zo zouden formuleren, maar ik herinner me nog goed dat ik altijd gebeden heb, ook als kind al. En toen ik een jaar of vijftien was, zat ik in een clubje in de kerk waarin we in een jaar de hele Bijbel gingen lezen. Ik ging ’s avonds na de afwas heel braaf naar mijn kamer om mijn hoofdstukken voor die dag te lezen en te bidden. En ik kon op de jeugdvereniging aan leeftijdgenoten altijd goed vertellen hoe het allemaal zat met het geloof.


Ik denk achteraf dat het misschien niet helemaal oké is als je kinderen zo sterk met het geloof opvoedt. Ze wisten in mijn kerk heel precies hoe het verhaal van God in elkaar steekt. Dit zit zus, dat zit zo. Het geloof als constructie, als bouwwerk van leerstellingen. Ik dacht werkelijk te weten wie God en Jezus waren. Onzin, natuurlijk; een mensenleven is nog niet genoeg je daarover te verwonderen en erachter te komen wie ze zijn. Maar het geloof voor kinderen – maar net zo goed voor volwassenen
helemaal dichttimmeren, dat getuigt niet van vertrouwen in God.”

Hoe zou jij het doen?
“Ik zou zeggen: leef je geloof, laat zien dat je ook niet precies weet wie God is, dat voorkomt veel teleurstellingen. Wees niet bang dat je kinderen niet gaan geloven. Angst hoort niet bij God. Heb vertrouwen in God. Hij zal zijn weg gaan met jouw kind. Mijn ervaring is steeds meer dat ik niet weet wie God is. Geloven is iets heel spannends, iets heel onzekers. Ik zou proberen aan jonge kinderen die ruimte te laten, zodat God zich op zeer geduldige wijze kan laten zien. Ik zou willen laten zien dat het niet erg is dat je niet weet wie God is.”

Wie is Jezus voor jou?
“Jezus is voor mij iemand naar wie ik ontzettend nieuwsgierig ben. Als ik de verhalen over Hem lees, dan zie ik daarin wie God is. Dat vind ik heel erg boeiend. Maar Jezus is ook iemand waar ik veel vragen over heb. Hij is een persoon waar je niet over uitgedacht raakt. Het verdiept zich steeds weer, wie Jezus is en dat God besluit een mens te worden. Ik verbaas ik me er steeds op nieuwe manieren over.
Hij heeft een verhaal te vertellen, en daar doet hij geen concessies aan. Zelfs als Hij wordt opgepakt, blijft Hij bij zijn verhaal. Het is voor ons net of dat heel normaal is – Hij moest toch sterven, dat was het plan? Maar Hij was geen robot, Hij moest steeds zoeken naar zijn innerlijke overtuiging om met zijn roeping door te gaan. Hij doet het niet zomaar effetjes, Hij vraagt om kracht, Hij is doods- doodsbang. En toch gaat Hij door. Net als zijn moeder zegt Hij: ‘Mij geschiede naar uw wil.’ Dat kunnen zeggen is waar het in het geloof over gaat. Dat je tegenover God staat en zegt: mij geschiede naar uw wil. Ongelooflijk mooi vind ik dat. Zo in het leven staan. Die relatie met God hebben. Dat wil ik in mijn leven leren. En daarom ben ik stil, zoek ik naar Gods woorden in de Bijbel, wil ik me door Hem laten raken.
En dan sterft Jezus aan het kruis en wordt op een of andere manier de zonde van de wereld weggenomen. Daar gaat het me van duizelen, daar begrijp ik niks meer van. Betekent dat dat iedereen straks vergeving krijgt? Ik hoor de laatste tijd van veel mensen: door Jezus hoeven wij niet meer te oordelen over Hitler en andere misdadigers, de rechtvaardige God zal het oordeel vellen. Maar is dat hoe Jezus in elkaar steekt? Biedt Hij niet juist zijn andere wang aan? Onze hoop dat God misdadigers zal straffen komt volgens mij voort uit de gedachte: oog om oog, tand om tand. Zou Gods vergeving niet verder gaan? Dat vind ik spannende vragen. Je raakt er de kern van het evangelie mee. Die steen des aanstoots. We moeten steeds onze ideeën over God loslaten, dat leer ik als ik naar Jezus kijk. Ook mijn ideeën over oordeel en de straffende God. Bij God kun je steeds opnieuw beginnen. Daar gaat zijn opstanding over. Maar hoe het kan dat Hij opstond uit de dood? Vroeger vond ik dat heel normaal. Tuurlijk, Jezus doet dat zo even. Nu weet ik niet goed hoe dat kon gebeuren. Maar naar antwoorden probeer ik niet te veel te zoeken. Ik verwonder me er liever over en bid om geloof.”

Wat zou je doen als je ineens 100.000 euro kreeg?
“Ik zou willen dat ik zou doen wat ik nu denk – dat ik het weg zou geven. Ik zou niet met de verantwoordelijkheid om kunnen gaan. Ik probeer het geld dat ik verdien met mijn werk te zien als geld dat niet van mij is. Als ik dat geld krijg, krijg ik er de verantwoordelijkheid over. Ik moet het voor God beheren.
Het wonderlijke is dat God niet aan iedereen evenveel rijkdom geeft. Dat is een heel interessante uitdaging. De een moet dus zorgen dat de ander genoeg heeft. Het is in elk geval niet de bedoeling dat je het geld dat je verdient voor jezelf houdt. Wat overschiet heb je blijkbaar van God gekregen om andere mensen te helpen die dat geld niet hebben.”

Waar erger jij je aan?
“We waren vorig jaar drie maanden in Congo, waar Lianne heen moest voor haar studie. De mensen leven daar van bijna niks. Als er een kind ziek wordt, kan het hele gezin een dag niet eten, omdat ze anders de medicijnen niet kunnen betalen. Dat is het gevolg van het systeem in het land waarin de leiders ongeïnteresseerd zijn in hun volk. Dat gaat veel dieper dan ergeren; dan vloek ik.”

Hoe hebben jij en Lianne elkaar leren kennen?
“Op onze studentenvereniging, de VGSW. Lianne werd een jaar na mij lid en koos mij als ‘vader’, wat betekende dat ik een soort mentor van haar was. We werden vrienden, heel relaxt; we hadden allebei verkering. Maar toen een van die verkeringen van mij uitging, dacht ik: o, het is niet zo erg dat dit uit is, want ik ga toch met Lianne trouwen. Dat was een diepe overtuiging, misschien al vanaf het moment dat ik haar leerde kennen: als ik met iemand mijn leven moet delen, dan is Lianne de enige optie.”

Wat doe jij om de relatie goed te houden?
“Dat gaat bijna vanzelf, het blijft gewoon leuk. En als het niet leuk is, praten we erover. We zijn tot nu toe elk jaar van ons huwelijk drie maanden weggeweest. Vorig jaar hebben we drie maanden Congo gewoond. Tijdens onze huwelijksreis zijn we in drie maanden naar Santiago de Compostella gelopen. Als je naar Santiago loopt en je wordt chagrijnig van de honger en van je zere rug, groeit er stevige basis in je relatie. Dit voorjaar wonen we drie maanden in Frankrijk, in een klooster van de gemeenschap Chemin Neuf. Lianne is net klaar met haar studie, en het is goed om als je zolang op school hebt gezeten niet meteen een baan te zoeken en je daarin te storten. Om na te denken: waar wil ik verder mee. Een beetje lummelen in het leven is ook belangrijk.”

Deel dit artikel: