Eva & Adam bonusvragen aan Ruilof van Putten

bankier/dominee

Eva & Adam bonusvragen aan Ruilof van Putten

Corien Oranje is jeugdboekenschrijver, blogger en nieuwsgierig op het onbeschaamde af. In de rubriek Eva & Adam vraagt ze interessante Nederlandse mannen het hemd van het lijf. Deze keer is bankier en dominee Ruilof van Putten aan de beurt. Lees de online bonusvragen.

Waarom wilde je eigenlijk dominee worden?

“Toen ik in Wageningen studeerde, deden we op onze studentenvereniging veel aan Bijbelstudie. Dat heeft mijn geloofsleven enorm verdiept, en het heeft mijn relatie met God gevormd. Eigenlijk wilde ik die verdieping doorzetten en theologie gaan studeren. Dat heb ik toen niet gedaan: je gaat aan het werk, je krijgt een gezin, je hebt het druk. Maar in 2003 was de gezinssituatie wat rustiger, en ik ben me toen gaan oriënteren om alsnog theologie te gaan studeren. Toen ik naar de voorlichtingsavond van de opleiding in Utrecht was geweest, was ik verkocht.

Ik had aanvankelijk niet de bedoeling om predikant te worden. Ik wilde preken. Op zondagmorgen, als ik in de kerk zat, dacht ik vaak: wat heb ik hier morgenochtend aan als ik weer op mijn werk ben? Het is voor mij een levensmissie om geloof en werk aan elkaar te verbinden, en ik miste de toerusting daarvoor in de kerk.

En daarnaast zag ik de PKN langzaam leeglopen, en dat deed pijn. Ik geloof dat de kerk relevant is  voor de samenleving, dat de kerk goud in handen heeft. En toch gaan mensen weg. Ik ben opgevoed in de traditie: als iets niet goed gaat, loop je niet weg, maar ga je aan de slag.”

“Toen ik in 2010 klaar was met mijn studie, vroeg de gemeente waar ik mijn vicariaat deed of ik predikant wilde worden. Ik zei: ‘Nooit fulltime!’ Je hoort nog wel eens dat je actief moet zijn in koninkrijk van God – maar dat ben ik als bankier ook. Je inzetten voor het koninkrijk doe je niet alleen bij een kerkelijke instantie, maar óók bij een bank.

Christenen ontmoeten Jezus in de kerk. Maar de mensen bij de bank ontmoeten Jezus alleen in de ogen en handen van christenen die op die werkvloer rondlopen. Het is belangrijk om werk en kerk, geloven en alledaags leven, aan elkaar te verbinden. ‘If the gospel is not relevant in the workplace, it is not relevant at all,’ heeft ex-bankier Ken Costa gezegd.

Al pratend gaf de Geest me het idee dat ik parttime predikant zou kunnen worden. De PKN Zwolle had geen budget, maar had wel een predikant nodig, dus ik ben sinds 2012 als vrijwilliger verbonden aan Sionskerk in Zwolle-Noord. Ik werk 14 uur in de week, onbezoldigd.” 

In Indonesië zijn veel zakenmensen die ook parttime predikant zijn. Waarom is dat in Nederland zo nieuw?

“Ik denk dat het veel te maken heeft met de financiële situatie. In Nederland kunnen kerken zich meestal een predikant veroorloven, in Indonesië is dat waarschijnlijk lastiger. Maar zo nieuw is het niet: Paulus voorzag ook in zijn eigen levensonderhoud. Hij wilde bewust geen geld aannemen voor zijn werk in de kerk, hij wilde dat niemand het idee zou krijgen: ik heb je zegen verdiend.

Voor mij is het puur pragmatisch dat ik dit werk onbezoldigd doe. Ik heb het geld niet nodig, en de gemeente kan het niet betalen.”

Waar kun jij je kwaad over maken?

“Mensen die misbruik maken van hun machtspositie. In het groot en in het klein. Dat geldt ook voor ouders tegenover hun kinderen. In de kerk en in het bedrijfsleven. Dat er nog steeds bestuurders zijn die denken dat ze ermee weg kunnen komen zichzelf salarisverhoging toe te kennen. Dat is zo’n onrecht ten opzichte van mensen die ook bij dat bedrijf werken en geen salarisverhoging krijgen.”

Twijfel jij ook wel eens?

“Tuurlijk! Ik heb er pas nog over gepreekt. Zonder twijfel geen bezinning. Je hebt van die momenten dat je je afvraagt: hoe kan dit? Die momenten, daar moet je niet voor weglopen. Je moet dan juist gaan uitzoeken: hoe zit het dan wel? Wat zegt de Bijbel hierover?”

Wat is jouw ‘guilty pleasure’?

“Ik kom graag in een voetbalstadion. Van huis uit ben ik fan van AZ. Maar nu we in de buurt van Zwolle wonen, ben ik ook wel fan van PEC. Dus als die samen voetballen, zit ik met een dilemma: voor wie  moet ik nu juichen?”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Het leukste vind ik schaatsen. Daarnaast fiets ik ook en ik wandel heel veel. Ik begin de dag altijd met een wandeling met de hond door het bos. Dat vind ik heerlijk. Ik ga ook een keer in de week fietsen op mijn mountainbike.”

Deel dit artikel: