Eva & relatie

Do's en don'ts in tijden van rouw

Eva & relatie

Als je iemand verloren hebt, hoe moet je daar mee omgaan? Marijke van Veldhuizen geeft tips. In haar studententijd verloor ze kort na elkaar twee familieleden. Nu heeft ze een praktijk voor rouwbegeleiding.

Marijke: "Wibe Veenbaas schreef een gedicht over de vrouw van Lot. Zijn vrouw keek achterom naar de verwoeste stad Sodom en Gomorra en veranderde in een zoutpilaar. Er wordt vaak gezegd dat ze dat uit nieuwsgierigheid deed, maar het gedicht geeft andere redenen. Zij kon de toekomst niet in rennen, want het verdriet was te groot. Daar herken ik me soms in. Maar ik herken me ook in Lot en zijn dochters en heb soms de neiging het er maar niet over te hebben en door te gaan met mijn leven.

Ieder kiest zijn eigen weg daarin en het is allebei goed. Terugkijken doet zeer, maar vooruitkijken lukt ook niet altijd. Veroordeel je zelf niet in de manier waarop jij met het verlies bezig bent. Vertrouw op je eigen gevoel. Wat is goed voor mij en wat heb ik nodig?

Aan de ene kant gaat het leven door. Je moet naar studie of werk en hebt een plek in de maatschappij. Aan de andere kant is er dat grote verdriet of gemis. Het is belangrijk dat beide kanten er kunnen zijn. Je mag daar op je eigen tijd tussen heen en weer bewegen.

Om naar je werk te kunnen, moet je het even parkeren. Maar kies ook momenten om er aandacht aan te besteden. Ga bijvoorbeeld naar het graf, kijk foto's, schrijf een brief, praat er met vrienden over, beoefen de sport de je samen deed, et cetera. Doe wat in je opkomt om te doen.

Zeg het als iemand je kwetst. Mensen kunnen harde opmerkingen maken en hebben vaak geen idee wat ze zeggen."

Wanneer een verliesbegeleider?

"Verlies is zo groot en slaat alles uit handen. Dat je je in het begin verschrikkelijk voelt is heel normaal. Maar als je na een half jaar merkt dat er niks verandert en het eigenlijk alleen maar erg wordt, kan het verstandig zijn contact op te nemen met een verliesbegeleider.

Als je merkt dat het verdriet in je dagelijks leven langdurig in de weg gaat zitten, je de deur niet meer uit komt, je niet meer kunt concentreren, vriendschappen kwijtraakt of jezelf niet meer kunt laten zien zoals je altijd deed."

­­

Op Marijkes website lees je tips over omgaan met kinderen in tijden van rouw. Deze tips komen van Marijkes schoonzus, die haar man verloor. Klik hier voor nog meer redenen om professionele hulp te zoeken. 

Wil je meer lezen over rouw? Kijk op www.eo.nl/rouwverwerking.

Deel dit artikel: