Eva's agenda

Extra boekentips

Diep in de jungle 
Een steeds weer terugkerende droom leidt ertoe dat Julianne samen met haar zoontje een verre reis gaat maken. Op een boot vlak voor de kust van Irian Jaya gaat het goed mis. Door een zware storm slaat haar boot om… Uiteindelijk wordt ze gevonden door stamleden die haar meenemen, diep de duistere jungle in. Pas na een heel lange tijd komt Julianne erachter dat haar zoon nog leeft. Kan ze hem redden uit de nachtmerrie waar ze in beland zijn? Ted Dekker is de (christelijke) schrijver van de thriller Outlaw. Als je voor het eerst een boek van hem leest, vraag je je misschien af waar het verhaal heen gaat en welke boodschap hij mee wil geven. Maar eenmaal uitgelezen wil je zeker een van zijn andere thrillers lezen. 
Outlaw, Ted Dekker. Vert. Ernst Bergboer. Uitgeverij Kok, ISBN 978 90 435 2328 8, E 19,90
Sterren *****

 
Als je niet lang meer hebt 
Stel, je krijgt te horen dat je niet lang meer zult leven. De grond zakt onder je voeten weg. Wat staat je te wachten? Wat moet je doen? Hoe ziet de hemel eruit?
Op deze en nog veel meer vragen wil de auteur proberen een antwoord te geven.
Het is een dertigdagendagboekje waarin de auteur samen met de lezer op ontdekkingstocht gaat in de laatste, wellicht moeilijkste fase van het leven.
Elke dag is er een verwijzing naar een bijbeltekst, naar boeken, psalmen, gezangen, gedichten en een dvd (PS I love you). Ook is er ruimte voor aantekeningen.
In het zicht van de eindstreep, Johan Weij. Uitgeverij Boekencentrum, ISBN 9789023928102, € 8,90
Sterren *****


Genade 
Opnieuw een mooi boekje uit de Essential-reeks; een boekje dat je aan de hand van allerlei bijbelteksten en ervaringsverhalen laat nadenken over genade. De auteur heeft zeven jaar in Kenia gewoond en daar het nodige meegemaakt, met name op het vlak van armoede en ongerechtigheid. Ze heeft veel geleerd van de Afrikaanse vrouwen en hun geloof: door alles heen prijzen ze God en kennen ze Zijn genade.
Ieder hoofdstuk begint met een stukje uit Kenia. Daarna volgen bijbelteksten, gedichten, oneliners, boek- en muziekverwijzingen en verdiepingsvragen. Een boekje dat je raakt en doet beseffen hoe goed we het in Nederland hebben.
Genade ervaren, Tineke de Groot-de Greef. Uitgeverij Boekencentrum. ISBN 9789023928195. € 9,90
Sterren ***** 
 

Echtscheiding 
Jennifer Croly is ervaringsdeskundige. Ook heeft zij twintig jaar ervaring als lerares godsdienst en ethiek. In die hoedanigheid heeft zij vierhonderd kinderen en ouders geïnterviewd over het onderwerp echtscheiding, en ook haar eigen kinderen. Hun verhalen en reacties worden verwerkt in dit boek. Het boek biedt goede ideeën over hoe we de kinderen (en ouders) kunnen helpen om te gaan met de scheiding. Een van de conclusies: voor kinderen is het ‘t best als er zo min mogelijk verandert in hun leven. Daarvoor moeten de ouders bereid zijn hun eigen pijn opzij te schuiven en te handelen in het belang van het kind. Een zeer nuttig boek voor iedereen die hiermee te maken krijgt of erin geïnteresseerd is.
Kinderen & scheiding, Jennifer Croly. Forte Uitgevers, ISBN 9789462500303, € 16,95.
Sterren ***** 

 
Tweestrijd
Loraine groeit op in een Amish-gemeenschap. Tijdens een gezellig weekendje weg krijgen zij en haar vrienden een ernstig ongeluk, wat grote gevolgen heeft voor de vriendengroep. Loraines vriend Wayne belandt in een rolstoel en wil zijn relatie met haar verbreken omdat hij vindt dat hij zo geen goede man meer voor Loraine kan zijn. Terwijl Loraine er alles aan doet om Wayne ervan te overtuigen dat ze wel samen verder kunnen, duikt haar vroegere vriend Jake plotseling op. Een roman rondom tweestrijd, met een boeiende verhaallijn, al worden sommige vragen aan het eind wel verrassend makkelijk opgelost.
Broze belofte, Wanda E. Brunstetter. Vertaald door Geraldine Damstra. Uitgeverij De Groot Goudriaan, ISBN 9789088653209, E 19,99
Sterren ***** 
 

Lief en leed
Madison heeft maar één grote droom: de plaatselijke zeil-regatta winnen om zo haar overleden tweelingbroer te eren. Een droom die niet zo één-twee-drie verwezenlijkt kan worden. Madison kan niet zeilen en heeft daarnaast hevige watervrees. Dé aangewezen persoon om haar te helpen is de knappe zeilleraar Beckett O’Reilly. Hoewel Madison hem eerst niet kan uitstaan, ontstaat er toch een relatie. Als Beckett meer blijkt af te weten van de dood van Madisons tweelingbroer heeft dat grote impact op hun prille liefde.
Blootsvoets is een romantisch verhaal, waarin de diepgang niet ontbreekt.
Blootsvoets, Denise Hunter. Vertaald door Roelof Posthuma. Uitgeverij Voorhoeve,  ISBN 9789401901406, E16,99
Sterren ***** 
 

Moord
Dinah Harris, een aan alcohol verslaafde FBI-agente, wordt ingeroepen voor een moordzaak. Het slachtoffer, Withfield, is een invloedrijke wetenschapper. De moordenaar is spoorloos, het motief onduidelijk. Al gauw komt Dinah erachter dat Withfield een belangrijke wetenschappelijke ontdekking wilde onthullen. Ze raakt verwikkeld in een strijd over levensbeschouwingen en komt erachter dat mensen heel ver kunnen gaan in het verdedigen van hun ideologie. Als Dinahs depressie heftiger wordt en de moordenaar het ook nog op haar lijkt te hebben gemunt, doet ze een belangrijke ontdekking.
Dit eerste deel van het Dinah Harris-mysterie is een spannend en meeslepend boek, met een duidelijke (christelijke) boodschap.
Het zwijgen opgelegd, Julie Cave. Vertaald door Nico van den Berge. Uitgeverij de Banier,  ISBN 9789033603099, E21,95
Sterren ***** 


Jennifer
Jennifer gaat over een van de leden van de O’Malley-familie. Dee Henderson werd bekend met haar serie over deze familie. Jennifer heeft als kinderarts dagelijks te maken met leven en dood. Wanneer ze een relatie krijgt met haar christelijke collega Tom, en veel met hem praat over het doel van het leven, komt ze tot geloof. Ze durft haar familie niets te vertellen, uit angst voor negatieve reacties. Als ze dan ook nog ernstig ziek blijkt te zijn, staat haar wereld op de kop.
Een kort, persoonlijk verhaal over een jonge vrouw die God leert kennen. Als je fan bent van de O’Malley-serie, kun je zeker van dit boek genieten.
Jennifer, Dee Henderson. Vertaald door Heleen Wubs. Uitgeverij Barnabas,  ISBN 9789085202622, E17,99
Sterren *****

 
Littekens
Wat te doen als alles pijn doet? De veertienjarige Daisy verliest haar moeder op jonge leeftijd, en voelt zich verantwoordelijk voor haar dood. Haar vader kan nog steeds niet over haar praten, terwijl Daisy niets liever wil dan weten wie haar moeder was. Soms worden de pijn en angst haar te veel en snijdt Daisy zichzelf. Als ze iemand ontmoet bij wie ze zich eindelijk bij durft te uiten, gebeurt er iets verschrikkelijks. Daisy heeft zichzelf niet meer onder controle en komt terecht in een woongroep.
Een eerlijk, ontroerend, maar schrijnend verhaal over het leven van een jong meisje. De auteur werkt zelf met uit huis geplaatste jongeren. Vanuit zijn ervaringen weet hij duidelijk te maken hoe Daisy tot automutilatie komt, maar ook hoe ze de strijd voor een betere toekomst kan winnen.
Daisy, Phil Earle. Vertaald door Hilke Makkink. Uitgeverij Callenbach. ISBN 9789026612695. E 17,99.
Sterren *****

Deel dit artikel: