Eva's boekentips

Eva's boekentips

In Eva's Agenda lees je allerlei boek- en dvd-recensies. Hieronder vind je extra recensies van boeken die het lezen waard zijn.

Gevangen in eigen lichaam

Martin is twaalf jaar als hij op een dag van school komt met griep. Het gaat steeds slechter met hem en de artsen tasten in het duister. Anderhalf jaar later zit hij in een rolstoel en kan hij niets meer. Na drie jaar ontwaakt hij. Niemand heeft dit echter door en hij kan het op geen enkele manier duidelijk maken. Acht jaar lang zit hij in zijn eigen lichaam gevangen. Zijn leven verandert als hij op een bijzondere manier leert communiceren. Een waargebeurd verhaal dat meeslepend is, ontroerend, maar heel vaak ook verbijsterend… Al lezend raak je er ook steeds meer van overtuigd dat God in zijn leven moet zijn.. Hij schrijft er niet veel over, maar in zijn doen en laten wordt dit duidelijk. 

Ghost Boy, Martin Pistorius. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021559896, E 17,99

Kleindochter van een nazikampbeul

Je bent geadopteerd, hebt een andere huidskleur dan je biologische moeder die je enkele keren hebt ontmoet en je komt er op je veertigste achter dat je grootvader een nazikampbeul was… Wat zou zijn mening over jou geweest zijn, als halfbloed? Dit is het verhaal van Jennifer, die besluit haar familiegeschiedenis te onderzoeken en op te schrijven. Ook deelt ze haar eigen levensverhaal. Een intrigerend boek dat blijft boeien tot het einde. 

Amon, Jennifer Teege, vertaald door Sylvia Wevers. Uitgeverij The House of Books, ISBN 9789044344486, E 19,99

Het verhaal van de ‘parkmoeder’

Lang geleden, eind negentiende eeuw, trouwt een vrouw met de naam Agneta met industrieel Jacques van Marken. Jacques is een bijzondere man vol idealen. Samen leggen ze een park aan bij zijn fabriek, met huizen voor de werknemers. Een park waar ze ook zelf gaan wonen, om echt ‘naast’ de werknemers te staan. Agneta zet zich als ‘parkmoeder’ op verschillende manieren in. Dan, op een dag, ontdekt ze dat haar man een minnares heeft, en ook kinderen bij deze minnares heeft gekregen. Terwijl Agneta tot haar grote verdriet altijd kinderloos gebleven is. Dit verhaal is waargebeurd. Het Agnetapark staat nog steeds in Delft! Het boek Agneta is geschreven aan de hand van een dagboek en brieven. Een aanrader als je van geschiedenis houdt en geboeid bent door sterke vrouwen. 

Agneta, Jan van der Mast. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046816080, E 19,95

Als je kind sterft

Dit is het dagboek van een moeder die haar dierbaarste bezit, haar baby, moest loslaten. Het bevat citaten, gedichten en gebeden over rouw en verlies. Herkenbaar voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, en voor anderen een inkijkje in andermans verdriet en verwerking. De bijbelteksten, die uit een oudere bijbelvertaling komen, kunnen voor sommigen even wennen zijn. 

Lentekind, Hanneke Kunz-Dankers. Uitgeverij Boekencentrum, ISBN 9789023970071, E 11,00 

Gaan waar de Geest leidt

Holy Ghost is een indrukwekkende documentaire van Darren Wilson. Deze regisseur heeft deze film gemaakt zonder plan of script, maar hij heeft zich enkel laten leiden door de Heilige Geest. Waar brengt Hij hem heen? Een film - anders dan je waarschijnlijk gewend bent -  die laat zien dat God verrast! Maar ook een film die je uitdaagt… Zou jij je zo durven laten leiden? Boeiend materiaal om samen met anderen te bespreken.

Holy Ghost, Neema

Dinah Harris

Wie is het waard om te mogen leven en wie is het volgende slachtoffer? Dit zijn de hoofdvragen in de triller Als de nacht valt. Het tweede deel van de ‘Dinah Harris Mysteries’. Het boek leest helaas wat traag, maar als het eerste deel van de serie bevallen is, zal dit boek ook aan de verwachtingen voldoen.

Als de nacht valt, Julie Cave, vertaald door Danielle Langerak. Uitgeverij de Banier, ISBN 9789462781863, E 21,95

Johannes 15

“Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie,” zijn de woorden die Jezus sprak tijdens zijn laatste uren met de leerlingen. Al schrijvend is voormalig dominee Ron van der Spoel in de huid van de leerlingen gekropen. Hij voelt hun verbijstering na het horen van Jezus’ woorden, maar vooral ook de ontroering en de dankbaarheid. Je kunt dit boek op meditatieve wijze gebruiken om zelf op een nieuwe manier Johannes 15 te beleven. Je kunt het tevens met een groep doornemen, dan wordt het meer een bijbelstudie. 

Blijf jij in mij, Ron van der Spoel. Uitgeverij Jongbloed, ISBN 9789063537074, E 7,95

Samen lezen

Hoe kun je op een gezonde manier ruzie maken? Wat zijn de verschillen tussen man en vrouw? Hoe zit het met seks? En met geld? Zomaar een paar voorbeelden van thema’s die in het boek Lang leve de liefde voorbij komen. Op een humoristische en luchtige wijze geschreven en voorzien van tips, opdrachten en praktijkvoorbeelden. Een boek dat je zo uitleest en dan nog eens moet pakken. En nog eens… En dan natuurlijk het liefst samen!

Lang leve de liefde, Cocky Drost-de Wit. Uitgeverij Jes Zoetermeer, ISBN 9789023928645, E 11,90 

Omgekomen in Tripoli

Alles om jullie heen is er nog, is een indrukwekkend verslag van een vrouw die op 22-jarige leeftijd haar beide ouders verliest. Zij zaten in het vliegtuig dat ruim vijf jaar geleden neerstortte in Tripoli. Hoe verwerk je zo’n verlies? Kan en mag je dit immense verdriet loslaten? Is het vriendje dat je net hebt, een steun? En hoe neem je samen met je oudste broer de verantwoordelijkheid voor de jongste die niet-aangeboren hersenletsel heeft? Allemaal vragen die in het boek naar voren komen… Het is een zwaar thema, maar leest toch ontspannen. God speelt geen rol in dit verhaal, er worden vloekwoorden gebruikt.

Alles om jullie heen is er nog, Marieke Poelmann. Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 9789023493150, E 19,90

Deel dit artikel: