‘Ik bleef maar zeggen: ik wil niet naar Bangkok’

“We gaan naar Thailand en daar blijven we werken tot ons pensioen. Dat was onze visie toen we het vliegtuig instapten en dat plan beklemde mij nogal,” vertelt Esther Visser. Onlangs kwam ze samen met haar gezin weer in Nederland wonen. Esther schreef deze maand de 'Eva en de bijbel'. Eerder was ze Eva van de maand. Lees hier haar verhaal.

Het is avond als Esther de deur van haar woning in het Noord-Veluwse dorp Wezep opendoet. Een prachtig huis dat zij en haar man Marten mogen huren van de kerkgemeente die hen de afgelopen jaren tevens gesteund heeft. Esther vertelt dat ze het als een prachtig geschenk ervaren. Naast de slaapkamers voor hun twee kinderen Elizabeth (18) en Henrick (15) is er nog voldoende ruimte over voor een werkkamer voor Marten, een werkkamer voor haarzelf en nog een heus atelier. In deze laatste kamer gaan we zitten met een pot thee. Te midden van vele schetsen, potloden en prachtige tekeningen op schildersezels.

Trots vertelt ze dat ze zichzelf onlangs heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel: “Het is een droom geweest om iets met tekenen te doen, maar het was vooralsnog onbereikbaar. Tekenen stond op een tweede plan. Als ik tijd overheb, dacht ik vaak tijdens mijn werk in de zending. Maar het kwam er maar weinig van. Daarnaast kon ik mij niet goed voorstellen dat ik er God mee kon dienen. Bij zendingswerk is het makkelijk voor te stellen dat het tot eer van God is. Bij zoiets als tekenen is dat verband lastiger te leggen. Maar toch heb ik gezien hoe God het kan gebruiken, toen ik een paar maanden voor ons vertrek op verzoek een keer na de kerk met Thaise vrouwen heb getekend. Daar was een vrouw bij die aids had en erg ziek was. Zij zat superenthousiast te werken en maakte twee schilderijtjes. Twee dagen later overleed ze en kregen haar twee dochters ieder een schilderijtje. Dat raakte me zo… Dat zo’n ‘onbenullige’ activiteit zo gebruikt werd door God. Dat was heel gaaf! Daarnaast moeten we nu ook voor een inkomen zorgen en daarom bedacht ik het plan om een eigen atelier te beginnen. Marten was aanvankelijk een beetje sceptisch: ‘Denk je dat je daar je geld mee kunt verdienen?’ Toch heb ik het doorgezet, en hij steunt mij waar hij kan. Esther Visser Woord & Beeld*, heb ik mijn bedrijf genoemd. Ook ‘Woord’, want ik doe ook vertaalwerk. Op de avond van ons vertrek uit Thailand kreeg ik mijn eerste tekenopdracht en nadat we een week in Nederland waren, mijn eerste vertaalopdracht. Sindsdien ben ik elke ochtend achter mijn computer bezig en ‘s middags aan het tekenen. Ik ben lekker druk!”

Een van de velen
In een gezin van negen kinderen, was ze de achtste. Esther: “Tot mijn elfde woonden we in een groot huis aan het kanaal de Gouwe. ’s Avonds in bed lag ik stiekem naar boten te kijken. Als echt buitenkind vond ik dat heel fascinerend. Ik heb een goede jeugd gehad. We waren een groot gezin, dus mijn ouders waren uiteraard vaak druk. Vroeger had ik als kind het gevoel dat ik een van de velen was. Niet dat mijn ouders mij dat gevoel gaven, maar we waren gewoon met veel thuis. Maar toen ik in Thailand woonde, zijn ze mij een paar keer komen opzoeken. Hierdoor heb ik een veel persoonlijker band met ze mogen opbouwen. Heel bijzonder.”

“Als gezin waren we betrokken bij de Gereformeerde Gemeente. Een heel degelijke gemeente, maar gelukkig wel positief en liefdevol. Ik kan mij niet herinneren dat ik op een bepaald moment tot geloof gekomen ben. Ik geloofde gewoon. Hierin is mijn vader een voorbeeld geweest. Hij zei altijd: ‘Dit is de Bijbel, en wat erin staat is waar en daar kun je op vertrouwen’. Deze houding heeft hij altijd gehad. Mijn geloof is op een bepaald moment wel persoonlijker geworden. Corrie ten Boom heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Als ik haar boekjes las, verwonderde ik mij over de manier waarop ze met God wandelde. Op mijn achttiende besloot ik belijdenis te doen.”

Alles vond ik stom
Na een tussenjaar op de Evangelische Hogeschool ging Esther in Utrecht wonen waar ze neuropsychologie ging studeren. “Ik vond het geheugen heel interessant en dus besloot ik die studie te gaan doen. Ik was nog zo jong en dacht niet ver vooruit. Ik was dan ook nog helemaal niet bezig met zending.” Tijdens haar studie stortte ze zich vol overgave in het verenigingsleven. Hier leerde ze ook Marten kennen, met wie het overigens niet meteen ‘aan’ was. “In die tijd hoorde ik een zendeling uit Afrika spreken. Uit het publiek kreeg hij de vraag hoe je kunt weten dat je geroepen bent om de zending in te gaan? Hij zei: ‘Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat er heel veel mensen nodig zijn.’ Dat antwoord was mijn roeping. Ik vond het een nuchtere reactie en was het helemaal met hem eens: zending is het beste waaraan je je leven kunt geven. Zo ben ik langzaam gaan nadenken over een leven als zendeling. Maar mijn studie besloot ik wel eerst af te maken.”

“Nadat we elkaar een jaar kenden, kregen Marten en ik verkering. Ook hij wilde graag de zending in. Hij had echter een vast omlijnd plan: naar Bangkok gaan om daar over Jezus te vertellen. Jakkes… Dat idee vond ik echt verschrikkelijk. Ik als natuurmens naar een miljoenenstad, benauwd en heet… Echt alles wat hij erover vertelde, vond ik stom. Marten dacht dat ik hem wel zou volgen. Maar sorry, zo werkt dat niet bij mij. Ik wilde per se dat het ook iets van mij zou worden. Ik ga niet zomaar iemand volgen. Omdat ik ook een verlangen voor de zending had en we zeker wisten dat we samen verder wilden, heeft Marten heel bewust zijn plan een poos losgelaten. Dat was voor mij heel bevrijdend. Ik maakte mijn studie af en ging een bijbelschool doen. In die tijd trouwden we en werd Elizabeth geboren. En ik bleef maar zeggen: ‘Ik wil niet naar Bangkok.’ Ik weet nog dat ik in het dagboek My Utmost for His Highest bezig was van Oswald Chambers. Dat dagboek is zo radicaal, dat ik opeens dacht: als ik dit lees en het serieus neem, weet ik zeker dat ik naar Bangkok moet. Dus ik deed het boek weer dicht. Vervolgens sloeg ik een dagboek van Corrie ten Boom open… en juist op de dagen die aan de beurt waren, schreef ze dat ze niet naar Duitsland wilde, omdat ze daar tijdens de oorlog gevangen had gezeten. Ze bleef maar zeggen: ‘Ik wil overal naartoe, als ik maar niet naar Duitsland hoef.’ Maar zodra ze dat uitsprak, had ze geen vrede meer en kreeg ze het gevoel dat God haar niet kon leiden. Nou, ik kon in plaats van Duitsland, Bangkok invullen. Toen werd het mij duidelijk dat we gewoon moesten gaan. Zo gingen we na vijf jaar huwelijk naar Thailand.’

Oneindige zee van tijd
Esther en Marten vertrokken in 2000 met Elizabeth naar Thailand om daar eerst een jaar de taal te leren. Esther was in verwachting van Henrick en die is tijdens dat eerste jaar geboren. Vervolgens gingen ze voor de zendingsorganisatie OMF (Overseas Mission Fellowship) gemeentestichtend werk in een lagere klassenwijk in Bangkok doen. De eerste paar jaar heeft Esther flinke heimwee: “We hadden geen eindperiode afgesproken en daardoor leek het alsof we tot in eeuwigheid in die grote stad zouden blijven. Ik had heimwee naar de frisse lucht, de natuur en natuurlijk naar de mensen in Nederland. Maar we maakten wel heel mooie dingen mee. We waren gestart met een soort Alpha-groep. We aten samen en bespraken gedeelten uit de Bijbel. Ons Thais was nog niet zo goed, maar toch bleven de mensen terugkomen en uiteindelijk kwam er een aantal mensen tot geloof. Toch verzette ik me er innerlijk nog hevig tegen dat we in die stad woonden. Ik wist heel zeker dat we daar moesten zijn, maar toch was ik ook kwaad. Ik durfde niet goed kwaad op God te zijn, dus was ik kwaad op Marten. Het was zijn schuld! Dat sloeg natuurlijk nergens op, want we hadden samen die stap genomen. Bovendien kon onze dochter Elizabeth ook slecht wennen. Dus nee, het was in de eerste jaren zeker niet gemakkelijk. Na een jaar of drie veranderde dat. Ik had ontdekt dat je daar in de buurt kon vogelen. En toen kreeg ik ook oog voor hoe prachtig de bomen in het voorjaar tot bloei kwamen. Daarvoor was het me nog nooit opgevallen. In die tijd spraken we ook af dat we maximaal acht jaar in Thailand zouden blijven. Als ik daarna terug wilde, zouden we dat doen. Dat idee gaf lucht, het was niet meer zo’n oneindige zee van tijd. Ook gingen we een paar keer naar het noordoosten van Thailand (Isaan), omdat mensen die we kenden daar vandaan kwamen. Ik weet nog goed hoe we de eerste keer ‘s morgens vroeg in de nachttrein uit het raam keken. Marten zei: ‘O, het is hier net de Veluwe.’ En dat klopte: de velden, de bomen, een bepaalde geur… In dat open gebied met rijstvelden voelde ik me wel thuis. Het was een soort uittocht uit Egypte.

Pionieren
“Ik dacht dat onze roeping heel ‘statisch’ was: je wordt naar die plek geroepen en daar zit je dan je hele leven. Maar ik heb geleerd dat dat niet zo hoeft te zijn. We begonnen in Bangkok en daar kwamen we weer mensen tegen uit het noordoosten. Wij dachten dat Bangkok onze bestemming was, maar in feite was het een doorgangsstation.” Na zes jaar vertrok het gezin naar het noordoosten om ook daar bezig te zijn met het planten van kerken. Maar hoe deden ze dat eigenlijk? Een kerk beginnen? Esther vertelt dat ze in het begin in Bangkok zelf het wiel moesten uitvinden: “We werden  in het diepe gegooid. We hadden wel een paar christenen in die wijk om mee samen te werken. We begonnen met bijbelstudie, evangeliseren en een kinderclub. Het is echt pionieren. We communiceerden vanaf het begin dat de kerk geen gebouw is, maar dat het de mensen zijn. Elke zondag gingen onze meubels naar boven, plastic stoeltjes erin en dan waren we een kerk. Maar op een gegeven moment werkte dat niet. Alleen de mensen die we echt goed kenden, durfden te komen. Ons huis was een drempel. Daarom zijn we uiteindelijk een gebouw gaan huren aan een grote, doorgaande weg en dat was op dat moment de juiste beslissing. We hebben vanaf het begin gezegd dat dat een tijdelijke oplossing was, want de gemeente moet het uiteindelijk redden zonder geld van buitenaf. Dat is ook gelukt. Daarnaast hielden we voor ogen dat we niet het domineesechtpaar waren, want uiteindelijk moesten de mensen het zelf gaan doen. De mensen zelf moeten een relatie met God ontwikkelen en zelf een gemeente gaan vormen. Zo hebben we dat in Bangkok gedaan, maar ook in Isaan. Al was het in Isaan vaak wel moeilijk. De mensen leven op het platteland en zijn hun geloof en tradities sterk verweven met hun sociale leven. Daarbij is de sociale controle groot en hebben veel mensen een ruig verleden met ontrouw, schulden… we hebben veel duisternis gezien. En als ze tot geloof komen, gooien ze niet in één keer al die slechte gewoonten overboord. Maar er waren ook zeker veel zegeningen en uiteindelijk is er ook daar een mooie gemeente ontstaan. Ook het zendingsteam is enorm gegroeid – we zijn er in 2006 samen heengegaan en in 2015 lieten we een team van ruim veertig mensen achter, die verspreid door Isaan bezig zijn met kerkplanting.”

Het was begin 2013 toen dochter Elizabeth vertelde dat ze graag naar Nederland wilde. Ze was het zat om alleen samen met haar broertje les te krijgen en wilde naar een ‘gewone’ middelbare school. Esther en haar man zagen wel dat hun werk in Isaan in een afsluitende fase kwam, maar het was nog te vroeg om te vertrekken. Elizabeth trok daarom in bij opa en oma. Twee jaar later besluit het hele gezin terug te gaan. Dit betekent weer een nieuw begin. Voor Esther was het weggaan uit Nederland absoluut moeilijker dan het thuiskomen. Maar uiteraard gaat niet alles vanzelf… “Het was heel moeilijk om Thailand los te laten. Het wordt een deel van je identiteit. Je hoort bij een team met een gezamenlijk doel, je hoort bij Isaan en we hadden veel leuke vrienden. Dat moet je allemaal gedag zeggen. We hebben besloten dat we sowieso een paar jaar blijven, maar daarna weten we het nog niet. God leidt ons altijd weer, Hij heeft steeds weer voor ons gezorgd, dus dat doet Hij nu ook vast weer. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Deel dit artikel: