‘Ik dacht dat ik een hippe vader was’

In Eva & Adam komt deze maand voorganger en auteur Jan Wolsheimer aan de beurt. Hij vertelt in Eva onder andere over het vaderschap. Corien Oranje stelde hem nog wat extra vragen, speciaal voor alle online Eva-volgers.

In wat voor gezin groeide je op?

“Het gezin waar ik uit kom, was best ingewikkeld. Mijn broer is 11 jaar ouder dan ik. Hij was officieel de helft van een tweeling. Zijn broertje is drie dagen later overleden. Na acht miskramen kwam ik. Ik kreeg dezelfde naam als overleden tweelingbroer. Mijn moeder had het moeilijk. Ze was overbeschermend, ze probeerde me in het gareel te houden. Vooral in de puberteit werd dat lastig. Ik moest een voorbeeld nemen aan mijn broer, maar ik ben heel anders dan hij. Ik ben altijd iemand geweest die de grenzen opzocht, die probeerde buiten de lijntjes te kleuren. Ik was op zoek naar mezelf, ik was erg gebekt, en ik werd er op de middelbare school een record aantal keer uitgestuurd. Ik was de vreemde eend in de bijt, en ik heb pas later naar aanleiding van een Myers-Briggstest ontdekt wie ik was: ik ben een pionier. Ik ben mijn broer niet. Vanaf dat moment hoefde ik me niet meer anders voor te doen dan ik was. En vanaf dat moment kreeg ik ook een betere band met mijn broer.”    

Hoe was het voor jou om vader te worden?

“Heel onwerkelijk, kan ik me herinneren. Onze oudste is geboren na een spoedkeizersnee, en overleed bijna bij de geboorte. Voor het eerst besefte ik hoe erg mijn moeder heeft geleden toen ze haar zoontje verloor. Ik heb toen een deel van mijn jeugd opnieuw kunnen inrichten.

Als je tot rust komt, voel je de impact van zo’n gebeurtenis. Ik voelde me enorm verantwoordelijk.

Je kwam in de Dominicaanse Republiek in aanraking met armoede. Wat deed dat met je?

“Ik was met mijn vrouw op reis voor Compassion, en ik stapte een hutje binnen. Het was zó klein dat ik even dacht dat we in een soort gangetje waren dat naar de woonkamer leidde. Maar dat was dus het hele huis. Twaalf vierkante meter – en daar sliepen zeven mensen. Mijn keel werd dichtgeknepen, ik wilde naar buiten rennen en roepen: dit kan en mag niet in deze wereld!

Ik had al de focus op minderheden en kwetsbare groepen in de samenleving. Maar dit bezoek heeft ervoor gezorgd dat ik een voorvechter ben geworden van rechtvaardigheid in de samenleving.”

Ik heb gehoord dat je regelmatig contact hebt met pater Frans Horsthuis, die veertig jaar lang zonder huis en inkomen door Europa reisde. Wat heb jij van hem geleerd?

“Ik was drie maanden voorganger, en ik vond het zwaar. Er is zoveel werk, mensen verwachten veel van je, je bent nooit klaar. Op de theologische opleiding leer je niet hoe je daar mee om moet gaan, je leert ook weinig over spiritualiteit. Ik was bang dat ik afstevende op een burn-out.

En toen kwam ik in contact met pater Frans Horsthuis. Hij was toen 83, hij zwierf met een rugzak op door Europa, en af en toe kwam hij een paar dagen langs. Hij heeft me een enorme liefde nagelaten voor de persoon van Christus, en hij leerde me om mijn spiritualiteit in Christus zelf te wortelen. Om minder boeken, minder conferenties nodig te hebben. Hij leerde me de eenvoud van het bidden van getijdengebeden.”

Die getijdengebeden bidden, is dat een aanrader?

“Ja, ik bid door de Psalmen heen, zoals ze dat ook in kloosters doen. Je hebt ruimte voor eigen gebeden, maar je hoeft je eigen gebeden niet te verzinnen. Je vervalt niet in je eigen stokpaardjes.

Ik vind het een oase in de dag: je even terugtrekken uit de drukte en je te richten op dat wat God je aangeeft.”

Wat betekent je vrouw voor je?

Ze helpt mij om Gods stem te verstaan. Ik zie overal mogelijkheden, ik heb altijd ideeën. Alleen als mijn vrouw er enthousiast over is, weet ik dat we op de goede weg zitten. Een weg die we samen kunnen nemen.

Mijn vrouw is het tegenovergestelde van wie ik ben: zij is de stabiele factor in mijn leven. Ik ben de vlieger, zij is het touw. Ze beknot me niet, maar bouwt realiteitszin in. Dat werkt heel goed samen. Haar puurheid trok me aan. We waren 15 toen we elkaar leerden kennen. Toen we 21 waren, zijn we getrouwd. Ik vond haar heel leuk om te zien, en ze had iets onschuldigs, iets ontwapenends over zich, iets heel puurs. Wat je ziet, is wie ze is, en dat bevalt me wel.

 Je werkte bij KPN en studeerde theologie. Hoe kwam je ertoe om voorganger te willen worden?

Tijdens het eerste jaar van mijn studie kwam ik een soort van ‘thuis’ in de theologie. Vanaf dat moment kon het bedrijfsleven me niet meer boeien. Tegen het einde van mijn studie werd ik door drie kerken gevraagd om hun voorganger te worden. Niet mijn droomtaak, maar voelde me uiteindelijk toch geroepen.

 Hoe kwam je ertoe om in je vrije tijd gedetineerden te gaan bezoeken?

“Ik dacht: ik moet weg uit deze commerciële wereld, ik moet iets zoeken dat aansluit bij mijn studie. Via mijn werk bij KPN kwam ik toevallig in contact met de directeur van Gevangenenzorg Nederland. Ik heb hem eerst geholpen met zijn telecomprobleem. En toen ben ik vrijwilligerswerk gaan doen.

Het was de meest waardevolle tijd die ik kon hebben als voorbereiding op mijn voorgangerschap. Die momenten dat we met z’n tweeën in een kamertje zaten – ik wist niet wie er tegenover me zat, maar ik heb me nooit onveilig gevoeld. Ik voelde: ik ben een van jullie. Vaak als ik het verhaal van een gedetineerde hoorde dacht ik: hier hadden jouw ouders moeten zitten. Hier had ík kunnen zitten.

Ik ontdekte dat ieder mens een bijzondere schoonheid in zich heeft. Maar soms moet je langer luisteren om die schoonheid te ontdekken.”

 Wat doe je eigenlijk in je vrije tijd?

“Voetballen, voetbal kijken, lezen, films kijken en zeilen. En als het maar enigszins kan, ga ik naar het strand.”

Wat is jouw grote wens?

“Ik zou ooit van de grond af aan een kerk willen starten in een grote stad. Ik ben vanaf november vorig jaar aan het werk in Amsterdam Oost, om onder niet-gelovigen een christelijke gemeenschap te starten. Ik werk nu een dag in de week als buurtdominee in een buurtcentrum. De mensen die in dat wijkcentrum komen, hebben nog nooit een dominee in het wild gezien. Ze bespreken zaken die je normaal niet met iedereen bespreekt. Waar geloof je in, waar ligt je pijn en je verdriet, wat zijn je levensvragen?”

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel: