Tip 4 - 7 feiten die elke moeder van een dochter moet weten

door Eline Hoogenboom

Tip 4 - 7 feiten die elke moeder van een dochter moet weten

Het hebben van een dochter is een bijzonder iets. Het begint al bij de geboorte: gemiddeld schijnen bevallingen van moeders die van een meisje bevallen 24 minuten korter te duren. Die minuten worden later ruimschoots ingehaald… Meiden vragen vaak meer aandacht dan jongens. Deze zeven dingen zijn handig om te weten als je een dochter hebt!

1.     Meisjes hebben meer woorden. Letterlijk. Ze bereiken eerder dan jongens de 300-woordengrens als ze peuter zijn en ook daarna kunnen ze nog behoorlijk, eh… kletsen.

2.     Ze bekijken alles wat je doet. Eenmaal in de puberteit, zijn je daden misschien nog wel belangrijker dan je woorden. Tieners zijn gevoelig voor authenticiteit. Als ze jou iets anders zien doen dan je beloofd of gezegd hebt, zullen ze dat opslaan.

3.     In het boek De one minute manager staan tips voor hoe je als manager goede feedback geeft: neem iemand even apart en geef maximaal één minuut feedback op zijn of haar gedrag. Maar wat me het meest opviel: zie het daarna als afgedaan en kom er niet meer op terug. Wij vrouwen hebben nogal de neiging oude koeien uit de sloot te halen. Doe dat niet. Het maakt iets kapot als je je dochter om de oren blijft slaan met oude fouten.

4.     Ze moet zo nu en dan vallen. In een documentaire die ik laatst zag ging presentatrice Mirella van Markus op zoek naar de verschillen tussen vaders en moeders. Wat zou haar kind missen als ze door twee moeders werd opgevoed? Dit voorbeeld werd genoemd: als vaders een kind bovenaan de glijbaan zetten, moedigen ze het aan zelfstandig naar beneden te glijden. Misschien hotseklotsend en met hier en daar een blauwe plek. Moeders kiezen er vaak voor het handje vast te houden tot het kind beneden is. Van de mannelijke aanpak krijgen meiden zelfvertrouwen en leren ze zelf oplossingen zoeken. Laat dus regelmatig haar hand los. Als ze valt, leert ze op te krabbelen. En dat is een van de mooiste eigenschappen die je haar mee kunt geven.

5.     Deze heb ik gehoord van psycholoog Michelle van Dusseldorp: Meisjes willen niet alleen gehoord worden, ze willen zich Gevoeld Voelen. Is je dochter boos? Vraag haar niet meteen te kalmeren maar laat haar even razen. Zeg dat je goed begrijpt dat ze boos is. Zo leer je je dochter gezonde emoties te hebben. Geef daar ruimte voor!

6.     Eerste keren zijn belangrijk. En eng. Eerste menstruatie, eerste zoen, eerste klas? Maak er mooie momenten van door je te verdiepen in haar taal. Samen iets leuks doen, iets knutselen, iets moois kopen ter herinnering aan... Bespreek het!

7.     Haar identiteit bestaat uit veel facetten. Belangrijk is de basis: geliefde dochter van God! Maar ook waarden: wat vindt ze belangrijk? En talenten: wat kan ze goed? Bevestig haar daarin.


Eline is oprichter van Huis van Belle en hoofdredacteur van het blad Belle. Een stichting die als missie heeft tienermeiden te empoweren. Momenteel is ze door middel van een crowdfundactie steun aan het verwerven. Voor ouders is er de Club van Honderd ouders. Ouders krijgen elke twee weken tienertips, mogen naar de moederdochterdag en krijgen het boek Moeders Mooiste van Eline. Plus: onder elke vijftien ouders wordt een weekendje in een luxe vakantiehuisje verloot! www.huisvanbelle.nl/clubvanhonderdouders

Deel dit artikel: