Vier woorden

Vier woorden

Er zijn inmiddels uren verstreken, nog steeds staar ik wezenloos naar de envelop in mijn handen. Deze kaart is duidelijk voor mij, mijn naam staat er met sierlijke letters op geschreven. Het was duidelijk dat iemand mijn aandacht wilde trekken, mij iets te vertellen had.

Een paar uur geleden kwam ik nog nietsvermoedend thuis. Ik had een redelijk goede dag, dus was naar de winkel geweest. Die redelijk goede dag eindigde abrupt toen ik een luid schallende jukebox in mijn voortuin aantrof. Op de jukebox trof ik de envelop aan waar ik nu al een tijd naar zit te staren. Wat zal de boodschap zijn? Er stonden geen hartjes op de envelop en de jukebox had geen liefdesliedjes gespeeld. Een stille aanbidder zat er dus niet in. Niet dat er iemand interesse in mij zou hebben. Nee, er had ruig nummer uit de speakers geklonken. Net voor ik het ding het zwijgen had opgelegd had ik het woordje ‘war’ opgevangen. Oorlog, het woord is me niet vreemd, ik voer al jaren oorlog, oorlog met mezelf en het verleden.

Ik vis een verdorde roos uit een vaas en begin blaadjes te plukken, ik gooi de envelop weg, ik maak hem open, ik gooi hem weg, ik maak hem open, ik gooi hem weg, ik maak hem open… Het lot heeft besloten, ik moet de envelop openmaken. Ik trek een speldje uit mijn haar en rits hem open. Er zit een klein kaartje in: de ene zijde is blanco. De andere zijde is beschreven. Vier woorden, geschreven in hetzelfde sierlijke handschrift als mijn naam op de envelop. Vier woorden, die op slag de oorlog verklaren aan mijn zijn. Twee van de woorden zal ik nooit in één zin kunnen noemen. Alles in mij begint te schreeuwen: wat wil je van me? Laat me met rust! Laat me mijn eigen oorlog voeren, later ga ik wel weer over de toekomst nadenken, als ik eruit ben gekomen, zelf. Ik kruip in mijn onopgemaakte bed en trek de dekens over me heen, mijn veilige plek waar ik de wereld buiten kan sluiten. Slapen, dat is het enige dat werkt en wanneer ik wakker word zal ik mezelf wijsmaken dat ik heb gedroomd. Dat er geen jukebox geweest is, noch een kaartje. Er zijn geen woorden geweest die iets in me wakker maakten. Ik zal tegen mezelf zeggen: “Je had een slechte dag, het geeft niet. Later zal het beter gaan.”

Het is aardedonker wanneer ik wakker word, mijn rommelende maag verhindert me om me om te draaien en verder te slapen. Ik sta op en loop naar de keuken. In mijn hoofd vertel ik mezelf: “Je hebt naar gedroomd, er was geen jukebox, er was geen…” Er was wel een kaartje, het ligt vlak voor mijn voeten. Het moet gevallen zijn toen ik de envelop weggooide en er staan nog steeds dezelfde woorden op. Ik raap het op, loop naar de keuken en verbrand het boven de wasbak. Er is geen kaartje, er is nooit geen kaartje geweest. Het leed is echter al geschied, er is iets in me wakker geworden waarvan ik dacht dat ik het diep genoeg had weggestopt om nooit meer boven te laten komen. Er is oorlog in mijn hoofd, in mijn hart, in mijn ziel. Dit is precies wat de afzender wilde, oorlog. Een oorlog omdat iemand dacht dat ik iets heb uit te vechten. Iemand die me goed genoeg kent om te weten dat ik uit mezelf nooit meer aan ‘goede dagen’ toe zal komen. Iemand die me goed genoeg kent om me lief te hebben. Zie je, daar heb je het al, mijn hoofd gaat aan de haal, er is niemand die me liefheeft. Ik wil niet geliefd zijn, net zomin als ik wil liefhebben. De liefde kwetst, wijst af, is egoïstisch, de liefde zoekt zichzelf, liefde is voorwaardelijk. Zacht in mijn hoofd klinkt er echter een zachte stem: “Dat is geen liefde. Echte liefde is geduldig en vol goedheid, echte liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid. Alles verdraagt ze, alles gelooft ze, alles hoopt ze, in alles volhardt ze. Echte liefde zal nooit vergaan.”

De dagen die volgen lig ik worstelend in bed. Ik slaap niet, ik huil, ik vecht, ik voer oorlog. Ik kan niet verder, ik wil in bed liggen en slapen, later zal ik het leven weer oppakken en verder gaan. Niet nu, ik ben er nog niet klaar voor. Maar het lukt niet meer, hoe ver ik ook wegkruip onder de dekens, hoe hard ik de muziek ook zet of hoeveel films ik ook kijk. Er blijven die vier woorden komen, vier woorden die me vertellen dat alles wat ik mezelf heb wijsgemaakt een waanidee is. Dat er geen toekomst is als ik klaar ben met slapen. Vier woorden die geschreven zijn door dezelfde persoon die me vertelde over echte liefde. Over een Liefde die zichzelf opofferde, zodat ik een toekomst heb. Die me vertelde dat hetgeen ik voor liefde aanzag en als liefde kende, geen echte liefde is. En die persoon vertelde me nu iets, verklaarde de oorlog aan het stukje van mij dat wilde slapen en wachten op later. Die persoon stuurde mij een lied dat zong over oorlog en liefde, liet me voelen dat liefde soms oorlog voert, maar dat de liefde altijd zal winnen. Binnenkort zal ik de afzender van het briefje bellen en vertellen dat die jukebox echt totaal overbodig was, die vier woorden alleen waren al genoeg.  Vier woorden die ervoor zorgden dat er weer goede dagen zouden komen. Niet ooit, nee spoedig want… de toekomst is nu!

Linda Jelsma (29) is getrouwd met Dirk Jan. Ze werkt parttime bij PostNL, schrijft graag verhalen en is sinds kort begonnen met het schrijven van een blog: vuurhaard.blogspot.nl.

Deel dit artikel: