Voor wat hoort wat

Extra adviezen van Annegine van den Berg

Is het echt zo belangrijk dat geven en nemen precies in balans is? Relatie- en gezinstherapeut Annegine van den Berg vertelt hierover in Eva 10. Hier nog enkele extra adviezen.

Waarom voel ik me eigenlijk onprettig als iemand iets voor mij doet, en ik niets terug kan doen?
“Dat is omdat je graag ook voor de ander van betekenis wilt zijn. Dat is een stuk verbondenheid waar je als mens behoefte aan hebt. Dat de ander je ziet, je daar ook erkenning voor geeft, dat je belangrijk bent voor een ander. Dit is een behoefte van iedereen. Als je dat hardop zegt, lijkt het egoïstisch, alsof ik zo belangrijk ben. Maar zo werkt het dus wel, en het is niet egoïstisch!”
 
Veel vrouwen worstelen met de zorg voor hun oudere ouders. Hoe voorkom je dat je jezelf voorbij loopt?
“Het kan een fijn gevoel geven dat je als kind weer wat voor je ouders kunt betekenen. Het kan veel voldoening geven, zeker als je zorg gewaardeerd wordt. Het is wel de kunst om je eigen grenzen te bewaken. Vroeger was het normaal dat je je ouders in huis nam en voor ze zorgde, maar de tijd is nu toch anders dan 50 jaar geleden. Tegenwoordig heb je als vrouw je werk. Ga je dat dan aan de kant zetten of niet? Je moet bij jezelf te rade gaan of je dat echt wilt.
Ga bij jezelf na wat je kunt doen zonder dat je er een naar gevoel bij krijgt. Belangrijk hierbij is ook de verhouding met je broers en zussen. Wat doen zij?
Het is goed je verwachtingen en verlangens naar elkaar uit te spreken. Jij kunt vinden dat jullie je ouders met elkaar moeten opvangen, of eens in de zoveel dagen moeten bezoeken, maar je broers en zussen kunnen zeggen: daar ga ik niet aan voldoen. Dat doet iets met de relatie. Je kunt in elkaar teleurgesteld raken. Maar zolang je het niet bespreekt, gaat het als een donkere wolk boven jullie hangen en bepaalt het de sfeer net zo goed.
Belangrijk in zo’n gesprek is dat je elkaar geen verwijten maakt. Als je dingen zegt als: ‘Jullie komen nooit’ of ‘Jullie zijn niet geïnteresseerd’ zeg je wat over anderen, en dan gaan ze meteen steigeren.
Houd het bij jezelf. ‘Ik had gehoopt dat...’ Ga samen op zoek naar alternatieven. Kunnen je broers of zussen iets anders doen waardoor niet alles op jouw schouders terechtkomt? Misschien kunnen ze een weekend per maand langskomen, bijvoorbeeld.” 

Annegine van den Berg is relatie- en gezinstherapeut bij psycholoog Montes, www.psycholoogmontes.nl.

Deel dit artikel: