Yesterday

Yesterday

Vijf platen voor een kwartje. De oude Wurlitzer met zijn roterend licht was veruit de trouwste gast in café De Zon. Nog heel even stil. Ratelend zoekt de jukebox de juiste plaat. De naald raakt het vinyl.

“Yesterday, all my troubles seems so far away...” The Beatles vullen met hun legendarische stemmen de ruimte. Tijdens dit nummer geen wijde rokken op de dansvloer. Swingen wordt ingeruild voor schuifelen. “Yesterday, love was such an easy game to play. Now I need a place to hide away.”

Ik neem nog een slok sherry. Carl kijkt me aan en steekt zijn hand uit. Een vlaag van verliefdheid en trots gaat door me heen. Hij is knap, mijn Carl. Zonder de aanwezigheid van anderen nog op te merken leun ik tegen hem aan en volg ik zijn passen. “Why she had to go, I don't know, she wouldn’t say. I said something wrong, now I long for yesterday.”

Uit de verte klinkt een stem: “Stoppen met de herrie! Het is zes uur in de ochtend!” Eva draait zich verstoord om. ‘Hé, hoor je me niet?! Kappen met die herrie!” Plotseling dringt het tot haar door. Café De Zon? Nee, ze is in haar eigen slaapkamer! Verschrikt springt ze uit bed. “Yesterday, all my troubles seem so far away...” Buiten? Komt het daar vandaan?

Met haar ochtendjas nog open rent Eva uit de voordeur. De pause-knop. O ja, links boven. The Beatles geven het op en met een klap schuift de buurman zijn raam dicht. Verdwaasd staat Eva op het grindpad. Even kan ze een glimlach niet onderdrukken; ze weet de juiste plek van de knoppen nog feilloos te vinden.

De straat is leeg. Een Wurlitzer? Welke idioot zet een jukebox op haar pad? Op de playlist is met zwarte tape en witte envelop geplakt. Gespannen opent Eva de envelop. “Lieve Eva...” Razendsnel vliegen haar ogen over de letters.

“Weet je het nog? We waren 20. Café de Zon. Je was zo mooi. Je had een nieuwe jurk, zo’n wijde, met witte stippen. Wat stond die blauwe kleur prachtig bij je mooie ogen! Wat hebben we gedanst. ‘Yesterday’, dat was ons lied.”

Eva kan het trillen van haar handen niet tegenhouden. Verbijsterd zakt ze op de tuinbank neer. Carl? ‘Yesterday, love was such an easy game to play. Now I need a place to hide away.’ Had ze toen maar geweten dat de tekst van The Beatles zo bij haar leven zou gaan passen.

“Ik weet het Eva, ik heb het fout gedaan. Je wilt me vast nooit meer zien. Jaren heb ik geprobeerd je te vergeten. Toen ik twee jaar geleden deze jukebox zag staan, heb ik hem gekocht. De herinneringen aan jou worden elke keer als ik er naar kijk sterker. Eva, ik heb het fout gedaan en het is onvergefelijk, ik had nooit moeten vertrekken. Ik kan deze jukebox niet langer zien en schenk hem daarom aan jou. Ik denk niet dat je me wilt zien, maar als dat wel zo is, ik logeer in Hotel De Heerlijkheid. Ik zou het heel goed begrijpen als je niets met mij of deze jukebox te maken wilt hebben. Verkoop hem dan maar Eva, ik wil je alleen laten weten dat ik je nooit vergeten ben en dat ook nooit zal doen. Hartelijke groeten, Carl.”

Eva onderdrukt de neiging de brief door midden te scheuren. Verdriet en boosheid komen in haar op. Tranen slikt ze weg. Met een ferme klap slaat Eva de voordeur achter zich dicht. Ze zal wel iemand bellen die dat ding vandaag ophaalt. Verkopen? Zelfs het geld zou haar herinneren aan Carl.

Kon hij zich voorstellen hoe het was om in 1966 als jong meisje alleen een kind te krijgen en te moeten opvoeden? De afkeurende blikken, fluisterende stemmen en veroordelende woorden. Tranen branden in haar ogen. Ze heeft gevochten. Voor zichzelf en voor haar Maria. Pas jaren later kon ze bitterheid en leegte omwisselen voor vergeving en liefde. “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.” Deze woorden hadden haar geraakt en vervuld. Ze had Carl toch al vergeven? Haar hart was toch gevuld met vrede en rust, zodat er geen plaats meer was voor boosheid en wrok? “Wees goed voor elkaar en vol medeleven; vergeef elkaar zoals God u in Christus vergeven heeft.”

In gedachte verzonken schuift Eva de deur van haar kast open. Haar hand glijdt over de stoffen van haar jurken en blouses. Zacht voelt de stof van haar blauwe jurk. Kobaltblauw, laatst gekocht. De verkoopster had enthousiast gereageerd en Maria trouwens ook: “Deze moet je nemen mam, heb je gezien dat het exact de kleur van je ogen is?!” De jurk glijdt soepel over haar heen. Veel tijd om zich aan te kleden heeft ze niet nodig.

Het is nog maar negen uur als Eva de deur uit stapt. De woorden herhalend in haar hoofd: “Vergeef elkaar, zoals God u in Christus vergeven heeft.” De zware deur van Hotel de Heerlijkheid gaat moeizaam open. In de stille hal is slechts één stoel bezet. Veertig jaar later, maar nog zo herkenbaar. Carl staat verrast op uit zijn stoel. Zijn hand zoekt houvast aan de leuning, zoekend naar evenwicht. “Eva...” zijn stem is zwaarder nu. Elke stap die Eva zet lijkt moeite te kosten. Meer dan een paar meter is het niet, maar elke stap lijkt een hindernis te zijn. Gemis, teleurstelling, verraad..., vergeving. Zijn hand voelt warm om haar koude hand heen. Haar stem klinkt onvast: “Carl... ik vergeef je.”

De armen om haar heen voelen even hetzelfde als veertig jaar terug. “Yesterday, love was such an easy game to play. Now I need a place to hide away. Oh, I believe in yesterday.”

Corine de Heer (25) is getrouwd met Robert en samen hebben ze een 'lieve stoere zoon' Teun van 1 jaar. Corine werkt als docent op een school voor voortgezet onderwijs, afdeling Praktijkonderwijs

Deel dit artikel: