Blogger van de maand - Mijn thuis

4 juni 2015

Blogger van de maand - Mijn thuis

Volgens Van Dale is thuis ‘De plek waar iemand zich thuis voelt’. Hoewel ik dat een heel vage definitie vind (want wat is dan ‘je thuis voelen’?), geeft het wel aan dat een thuis voor iedereen anders is.

Het belangrijkste dat mijn huis thuis maakt, is dat ik er het gevóel heb dat ik thuis ben. Voor mij betekent dat dat ik er veilig ben, dat ik er kan ontspannen, dat ik er niks moet, terwijl ik er tegelijkertijd verantwoordelijk voor ben dat het er netjes is en dat alles naar behoren functioneert. Een plek waar ik altijd naar terug kan keren en die zo’n beetje alle spullen huisvest die ik in mijn 25-jarig leven heb verzameld.

Mijn thuis heeft witte laminaatvloeren en op een grijze en een zwarte muur na, zijn alle muren er wit. Er staat een lange houten tafel, gemaakt door een mannetje uit Friesland, waar wel tien mensen aan passen. Als de portemonnee het toelaat, staat er een bosje bloemen van de markt op tafel. Als je er om je heen kijkt, zie je her en der DIY-projecten, de één wat beter qua resultaat dan de ander. Mijn thuis heeft welgeteld vijf inbouwkasten én een meterkast, en onder de deurknop van het toilet ontbreekt wat verf, omdat ik daar het tape eens te laat heb weggetrokken na een schilderpoging. In de slaapkamer kun je precies horen wat er in het trappenhuis gezegd wordt. En de afzuiger in de badkamer werkt niet helemaal naar behoren, waardoor op een douchedag de deur de hele dag open moet staan. De indeling in van mijn woonkamer gooi ik om de zoveel maanden om, omdat ik regelmatig de veranderkriebels krijg.
Mijn huisje is niet om door een ringetje te halen, zéker niet. Maar met al haar charmante trekjes en eigenaardigheden, is het mijn paleis. Mijn uitvalsbasis van waaruit ik de wereld in stap. Mijn thuis.

Sinds een paar maanden verdiep ik me voor mijn studie in de moedige mensen die hun thuis moesten achterlaten omdat het geen veilige plek meer was. Ik ben met vluchtelingen aan het werk om samen met hen theater te maken dat over hen gaat. Het maakt me er meer dan ooit van bewust hoe bijzonder een thuis is. Of het er nou allemaal prachtig gestyled uitziet of dat het er een gezellige chaos is; of het er klein is of groot; of het nu je eigen huis is of dat van een ander; het hebben van een plek waar je je thuis voelt, is zo’n ontzettende rijkdom!

Wat maakt jouw huis tot jouw thuis?

Deel dit artikel: