Blogger van de Maand - Over Helga

5 mei 2015

Blogger van de Maand - Over Helga

In de rubriek 'Blogger van de maand' schrijft iedere week een blogger voor Eva. Deze maand is dat de 44-jarige journalist en schrijver Helga Warmels. Via haar site Helgazonderafval probeert ze mensen te inspireren afvalbewust(er) te gaan leven.

Een halfjaar geleden ben ik zero waste gegaan. Sindsdien probeer ik de hoeveelheid afval in mijn huishouden systematisch terug te dringen. Nu was ik altijd al een natuurliefhebber, maar tegenwoordig koppel ik mijn liefde voor de natuur aan mijn eigen consumptiegedrag. Als ik niet wil dat er op deze planeet dieren sterven door het eten van plastic, zal ik zelf minder plastic moeten gaan gebruiken. Niet dat die ene meeuw nou net het loodje legt door de plastic tas waarin ik mijn paprika’s heb afgewogen, maar je kunt niet ‘ach en wee’ roepen en jezelf continu buiten schot houden.

Dus komen er nu geen nieuwe plastic tassen meer mijn huis binnen, en plastic broodzakken en petflesjes trouwens ook niet. Dus koop ik geen koekjes en ook geen wraps meer in plastic verpakkingen, maar bak ik ze zelf. Dus haal ik tegenwoordig pizza’s in een taartdoos en kaas in een bijenwasdoek, rozijnen in een jampotje en eieren in een eierdoos die ik eindeloos hergebruik.

Het was even schakelen, maar het resultaat mag er zijn: onze hoeveelheid plastic afval is tot een kwart geslonken en de container met restafval heb ik dit jaar nog maar twee keer aan de weg gezet.

Dat het resultaat zo duidelijk zichtbaar is, motiveert enorm, maar met mijn eigen inspanningen beteken ik niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Daarom hoop ik via mijn site Helgazonderafval heel veel mensen te inspireren zelf ook afvalbewust(er) te gaan leven, want hoe meer mensen aanhaken, des te groter het verschil dat we kunnen maken. 

Deel dit artikel: