Blogger van de maand - Zero waste en cadeautjes

21 mei 2015

Blogger van de maand - Zero waste en cadeautjes

Op een ochtend komt er iemand op bezoek. Ze heeft bonbons meegenomen, bonbons in een doosje van plastic, en het doosje zelf zit ook weer in een papieren tasje. Met de bonbons ben ik blij, met het doosje en het tasje niet, maar in mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je een gegeven paard niet in de bek kijkt, dus zeg ik netjes dankjewel en verder niks.

Tot ze er zelf over begint. “Ooh, ik bedenk me opeens dat dat helemaal niet handig is, dat doosje, dat tasje ... Jij wilt dat allemaal niet, toch? Ik dacht nog: dat tasje is van papier, dat kan wel, maar nee, hè?” Vragend, schuldbewust kijkt mijn gast me aan. Ik mompel iets over niet erg en een paard en vraag of ze nog koffie wil.

Natúúrlijk vind ik het attent als mensen iets kleins voor me meenemen, natúúrlijk ben ik blij met een cadeautje op mijn verjaardag. Maar. Maar ik zou nóg blijer zijn zonder al dat goedbedoelde verpakkingsmateriaal eromheen. Zelfs mijn dierbaren, als geen ander op de hoogte van mijn zerowaste-tic, blijven me ingepakte cadeautjes en met lintjes versierde bloemen met papier eromheen geven.

Dankjewel. Paard.

Hoe moeilijk is het nou? Onverpakte bloemen gaan echt niet meteen dood van die paar meter op de fiets. Een cadeautje kun je óók verpakken in een vierkante sjaal die na afloop gewoon weer de kast in kan. En bonbons smaken er echt niet minder om als je ze in een zelf meegebrachte pot geeft. Niet netjes om dat te roepen. Dus schrijf ik het op. Bij deze. Zodat vanaf vandaag iedereen weet: Helga wil wél bloemen, maar zónder papier. Wél bonbons, maar géén leuk bedoelde doosjes. Wél een cadeautje, maar zónder pakpapier. Alvast heel hartelijk bedankt, allemaal. Zonder paard.

Deel dit artikel: