Blogger van de maand - Zero waste en de Plastic Madonna

28 mei 2015

Blogger van de maand - Zero waste en de Plastic Madonna

Kunstenaar Peter Smith heeft een wild plan: een beeld maken van gerecycled plastic zwerfafval, de Plastic Madonna. Het beeld van een moeder die haar kind de borst geeft, zou tijdens de Olympische Spelen van 2016 te zien moeten zijn op het strand van Rio de Janeiro. Met het beeld wil Smith waarschuwen voor het probleem van zwerfafval. Als we dat afval niet opruimen, lopen we het risico dat het in onze voedselketen terechtkomt.

Om zijn wilde plan te kunnen uitvoeren, heeft Peter Smith honderdduizend plastic flesjes nodig. Die kan hij natuurlijk nooit in zijn eentje van de straat rapen en dus heeft hij hulp ingeroepen. Intussen zijn er in heel Nederland inzamelpunten te vinden voor het project, van Loppersum tot aan Zierikzee en van Epen tot aan Alkmaar.

Een van de inzamelpunten bevindt zich in Woerden. Om precies te zijn: in mijn voortuin. Ik regelde wat publiciteit en besloot met mijn Plastic Madonnakliko de Jeugdavondvierdaagse op te zoeken om aandacht te vragen voor het initiatief. Daarvoor moest ik mezelf wel even over een drempel heen zetten. Het voelt toch wat gênant om met een kliko aan de hand door je woonplaats te fietsen. De laatste avond had ik al mijn gêne opgebruikt en ging ik in het Batmanpak van een van mijn kinderen op pad. Dat leverde behalve de nodige flesjes ook veel leuke gesprekken op. (Dat pak had ik dus de andere drie avonden ook moeten aantrekken, maar ja, dat is wijsheid achteraf.)

Na twee weken staat de teller in mijn voortuin op bijna 300 flesjes. Ik hoop dat we in elk geval de 500 flesjes zullen halen. Vind ik een mooi idee, dat er straks een stukje uit Woerden op het strand van Rio de Janeiro ligt te waarschuwen voor het gevaar van zwerfafval.

Deel dit artikel: