Blogger van de maand - Zero waste en mijn gezin

14 mei 2015

Blogger van de maand - Zero waste en mijn gezin

Op een dag besloot ik zero waste te gaan. Ik, ja. Even een detail over het hoofd gezien: er is geen ik, er is alleen een wij, en wij zijn met z’n vijven: een man, een vrouw en drie tienerzonen, allemaal behept met een eigen wil en een eigen mening.

Lastig, lastig.

Naja, het valt mee, zolang de heren maar geen hinder ondervinden van mijn groene gekte. Of de weekvoorraad drop nu in een zakje van de markt naar huis wordt vervoerd of in een zelf meegebracht emmertje, dat is natuurlijk om het even, zolang er maar iets te snoepen valt. En of ik nu waspoeder koop of mijn eigen wasmiddel maak, is ook geen issue, zolang ze hun kleren maar schoon in de kast terugvinden.

Over verbeteringen in het menu hoor ik verder nooit iemand klagen. De overstap van margarine naar boerenroomboter leverde geen enkel protest op, die van biscuitjes en rijstwafels naar zelfgebakken koek ook niet.

Het wordt anders wanneer een verandering niet automatisch een verbetering met zich meebrengt. “Jongens, ik ga de douchegel afschaffen. Jullie kunnen je voortaan wassen met een gewoon blok zeep.”

Grote ogen.

“Mám! Zéép! Weet je wel hoe onhygiënisch dat is?”

Maar ook de overstap van douchegel naar ouderwetse zeep wisten de mannen toch vrij moeiteloos te maken.

Wanneer haken ze af? Meestal wanneer ze zelf moeite moeten doen voor onze groene levensstijl. Ze weigeren allemaal hun haren met zuiveringszout te wassen. “Mám! Dan moet ik met een bekertje met dat spul onder de douche? Ja, dóei!”

Gelukkig is er een mooi compromis: de shampoobars van de Lush.

Hoezeer het groengehalte van ons gezin afhangt van mijn aanwezigheid, wordt duidelijk als ik er een paar dagen op eigen houtje tussenuit ga. Bij thuiskomst tref ik altijd wel een paar plastic verpakkingen aan die ons huis normaal niet binnenkomen: een zakje rucola onder in de koelkast, een zakje met een tros tomaten op het aanrecht (waaróm - tomaten kun je toch ook gewoon zónder plastic kopen?). Dan haal ik even diep adem en pak ik de draad weer op.

Laatste vertelde een van mijn zonen dat hij op een station een koek had geweigerd die hem werd aangeboden door een promotieteam. Waarom? Omdat de koek in een plastic verpakking zat.

Van zoiets krijg ik dan gewoon een dikke strot. En een sprankeltje hoop, dat ook.

Deel dit artikel: