Een zombie met een tomaat

Een zombie met een tomaat

Het is bijna 31 oktober. En terwijl ik vooral bezig ben met het opruimen van de laatste restjes van mijn dochters tiende verjaardag, houden veel mensen zich met andere dingen bezig: enge zombies, geesten en geraamtes. Halloween komt eraan. En dat jaagt sommige mensen meer schrik aan dan een kamer vol pompoenenmaskers. De Hallo-weeën zinderen door tot ver in november, wanneer Sint-Maarten voor de deur staat en we weer een volgende discussie kunnen voeren ten bate van het welzijn van ons kroost, ditmaal over hoeveelheden snoepgoed.

De angst voor de veiligheid van onze kinderen zit diep. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook geen fan ben van horrorwezens. Laatst kwam ik er nog eentje tegen, toen ik met mijn dochter naar de finale van Dance Dance Dance zat te kijken. Een van de finalisten danste de clip Thriller van Michael Jackson na, en mijn dochter schrok zich een hoedje toen ze een zombie met een tomaat in zijn mond voorbij zag komen. Ze greep zich angstig aan me vast en stelde voor dat we terstond zouden overschakelen naar een Disneyfilm. Niet dat die 100 procent zombie-free zijn, maar dat even terzijde.

’s Avonds in bed bibberde ze nog een beetje na. Deels uit behoefte nog even gezellig met mama te knuffelen, deels vanwege die enge tomaat. Ik koos voor de combi van gebed en afleidingsmanoeuvre. We praatten over haar angsten, brachten ze bij de Heer en hadden het vervolgens nog over een leuke schooldag en tapten wat moppen. Haar angst verschrompelde, en daarmee verschrompelde zombiemans eveneens. De volgende dag kwam ze er nog even op terug en analyseerde nauwkeurig hoe de grimeur van die videoclip de hele zaak geschminkt moest hebben.

Ik weet dat er allerlei aanleidingen zijn om je zorgen te maken over Halloween. Op het moment dat je kind met voorstellen komt om de Charlie Charlie Challenge te gaan doen, lijkt het me een goede aanleiding om samen het gesprek aan te gaan over de gevaren ervan. En als je kind The Exorcist wil kijken, zou ik op Netflix ook gezamenlijk op zoek gaan naar een alternatief. Spelen met occultisme is levensgevaarlijk. Maar laten we het fenomeen ook weer niet groter maken dan nodig is. Op Oudjaarsdag wordt vuurwerk afgestoken, ooit een geestenverjagingsritueel. Kerst, het feest van de geboorte van Jezus, heeft nog steeds elementen van het Germaanse midwinterfeest. Maar als we denken dat God kleiner is dan een kerstboom, is dat een beetje zorgelijk. Om met het tijdschrift Christianity Today te spreken: ‘Wat is enger dan Halloween? De angst ervoor.’ En om maar even te spreken met een tijdschrift dat ik zelf vrij goed ken, oftewel Eva nr 8: “Realiseer je dat je als christen vrij bent. Je bent in Christus, de boze heeft geen recht op jou.”

Laten we alsjeblieft in plaats van discussies te voeren over de voors of tegens van Halloween, ons gaan richten op iets zinvols of leuks. Ga vluchtelingen helpen, ga samen met je buurman een pompoenenwedstrijd houden of bedenk een ander leuk, creatief alternatief voor dit feest. Ikzelf denk dat ik maar eens wat mensen uitnodig. Bij een maaltijd met een grote pan tomatensoep.   

Tekst: Marlies Medema

Deel dit artikel: