Lezersblog - De Proeftuin

22-01-2014 - Tineke Kruidhof

Lezersblog - De Proeftuin

We proberen wat af met z’n allen. In ons werk, in de kerk, in het gezin. Het is een grote proeftuin.

Er zijn ook mensen die niet meer zoveel proberen, omdat ze bang zijn om te falen of omdat ze niet hebben gevonden wat ze hoopten of verwachtten. Dat zijn de personen die liever toekijken en afwachten.

Maar daar hebben mijn kinderen, en zeker mijn jongste zoon, nog niet zoveel last van. Hij probeert er maar wat op los in zijn leven. 

Laatst vroeg hij zich mijmerend af: ’Wát kun je niet proberen?’. We keken hem wat verdwaasd aan. ‘Is er iets wat je niet kunt proberen…’

In een strijd om elkaar te slim af te zijn, werd er van alles geprobeerd. Vallen? Geen ruzie maken? Op je kop lopen? En al deze suggesties werden weerlegd door zijn: ‘Ja, maar je kunt het toch proberen?’

We waren er dagen zoet mee. Uiteindelijk werd de zaak voorlopig stilgezet door het commentaar van de oudste zoon: ‘Je kunt niet proberen een hopsaflopsa te slopen’.

Het was even stil. Wat is een hopsaflopsa? ‘Jaaa’, zei hij triomfantelijk. ‘Dat bestaat niet, dus je kunt het ook niet proberen, ha, BAM!’ Daar konden  we niets redelijks tegenin brengen.

Ik bedacht me dat mijn zonen het eigenlijk wel helder zagen. En heel bijbels bovendien. ‘Onderzoekt alles en behoudt het goede’ staat er… Alles hè! Dus laten we gewoon alles onderzoeken en proberen, als het maar wel bestaat. En zolang we het goede maar behouden!


Tineke Kruidhof (37) woont in Meppel, is getrouwd en heeft vier kinderen van 15, 12, 9 en 6 jaar. Ze werkt twee dagen per week als logopedist met kinderen en geniet erg van schrijven. Meer blogs van Tineke kun je lezen op spoor10.wordpress.com.

Deel dit artikel: