Lezersblog - Delen

08-01-2014 - Annemarie Huygen-Taekema

Lezersblog - Delen

Vraag een kind om zijn speelgoed te delen en het zal daar grote moeite mee hebben. Maar wat is delen? In mijn ogen is delen: iets weggeven van jezelf. En dat moet je leren. In de meeste gevallen zullen je opvoeders je geleerd hebben te delen. Hoe vaak heb je moeten horen: "Samen spelen, samen delen." En wat was dat moeilijk.

Maar wat geef je dan weg? Je eten delen met een ander, dat lukt ons nog wel. Grote opruiming en je spullen weggeven, schenken, geen probleem. Je geld delen met anderen, dat wordt al wat lastiger voor sommigen.

Maar jezelf delen, oei, wie kan dat? Er is niks zo moeilijk om jezelf te delen. "Hoe gaat het?" "Ja, goed…"
Dat kunnen we heel goed. Maar zeggen dat we iets niet aan kunnen, dat we het financieel even moeilijk hebben, dat onze relatie even niet goed loopt, dat je werk onzeker is, dat je psychisch in de knoop zit of lichamelijk je ziek voelt/ bent, dan wordt het al een stuk lastiger. We zijn zo goed in het delen van positieve, leuke dingen. Maar is dat wie we werkelijk zijn?
 
De basis van delen is vertrouwen. Ik deel met jou, omdat ik je vertrouw. Je verwacht van de ander dat hij/zij er zorgvuldig mee omgaat. Hier over nadenkend zouden we als mens ons moeten schamen. God schenkt ons de aarde en ons bestaan, hij deelt een stukje van zijn allermooiste creatie met ons. En kijk nu, zo zijn wij er mee omgegaan. God gaf vervolgens zijn eigen Zoon, wie van jullie geeft zijn kind uit handen als je de ander niet vertrouwt? Als moeder weet ik er alles van. Met een kind met suikerziekte, moest ik op een gegeven moment letterlijk het leven van mijn kind in handen van anderen leggen. Ik kan je verzekeren, dat is het moeilijkste wat er is.
 
God gaf in vertrouwen zijn eigen Zoon en kijk, mensen hingen hem aan het kruis, ze doodden Jezus. En dat alleen maar omdat Hij zoveel van ons hield, dit was de enige manier om met ons verbonden te blijven.

En wat gaf Jezus in de tijd dat hij op aarde leefde?
Liefde, genezing, Hij gaf wijze lessen, Hij leerde ons elkaar lief te hebben. Jezus wist als geen ander dat je liefde alleen kunt vermenigvuldigen als je het deelt. Jezus liet alles van zichzelf zien: ook zijn zwakte, zijn tranen. Alles wat Hij liet zien, maakte Hem tot wie Hij werkelijk was. En Jezus was liefde. 

Wat doen wij? 
Laten wij alleen zien hoe mooi wij zijn, hoe geweldig, hoeveel kennis we hebben? Of durven we ook soms te zeggen: ik kan het niet, het gaat niet goed met mij.
Durf jij ook de binnenkant van je gedachten te laten zien? En als dan iemand zijn gedachten, zijn emotie deelt, hoe ga jij er dan mee om? Zie je, dat het heel bijzonder is dat iemand zijn hart opent voor jou? Dat hij of zij je vertrouwt? Dat hij/zij jou dus liefheeft als zichzelf en dit laat zien door met jou ook zijn/ haar zwakte te delen? Of heb je er heel andere gedachten bij?

In het begin schetste ik al dat je opvoeder je leert te delen.
 
Onze Vader die in de hemelen zijt…
Leer ons delen, want de enige manier om uw liefde te vermenigvuldigen, is door uw liefde te delen.
En wij zijn uw grootste Liefde.

 

Annemarie Huygen Taekema (1979) werkt als zorgcoördinator bij mensen met een verstandelijke beperking. Ze is getrouwd met Alex en moeder van twee prachtige jongens, Lucas en Nathan, 2 en 9 jaar. Annemarie woont in Stiens.

Deel dit artikel: