Lezersblog - Dichten, een cadeau van God

23-10-2014 Gineke van Keulen

Lezersblog - Dichten, een cadeau van God

Dichten is vandaag de dag niet echt een hippe bezigheid. Toch is het voor mij heel belangrijk. Op de basisschool begon ik met het schrijven van een songtekst. Al gauw deed ik niet anders. In die tijd voelde ik me eenzaam, omdat ik weinig vrienden had, en al mijn gevoelens schreef ik op. Tot ongeveer mijn 18e levensjaar bleef ik schrijven. Daarna stopte ik ermee. Dichten is niet cool, besloot ik. Dus ik gooide ik al mijn gedichten in de container en besloot nooit meer een woord op papier te zetten.

In de zomer van 2013 kwam daar verandering in. Op een dag liep ik een boekwinkel binnen. Mijn oog viel op een klein, dun, oranje gekleurd, Engelstalig boekje. Ik sloeg het open, en las het eerste gedicht dat erin stond. Er gebeurde iets in mij. Een soort verlangen kwam langzaam mijn hart binnensluipen.
Een week later besloot ik het boekje te kopen. Het was alsof God wilde dat ik het ging lezen. Thuisgekomen liet ik de woorden in het boekje op mij inwerken. En er gebeurde iets. Een paar weken later opende ik mijn laptop langzaam begon ik te typen. Na de eerste paar woorden was het alsof de Geest mij overnam, en binnen een half uur had ik mijn eerste Engelstalige gedicht in tien jaar klaar.
 
Dat eerste gedicht was toch wel even emotioneel. Na jaren van moeite, verdriet en eenzaamheid, voelde het alsof God mij iets moois had terug gegeven. Een manier om mijn emoties te uiten. Een gave. Of misschien moet ik zeggen een opdracht. Want de dichtkunst zit in iedereen, en ik durf niet openlijk te zeggen dat ik de beste dichteres ben. En dat wil ik ook niet. Het dichten is voor mij een cadeautje van God. Iets moois om met de wereld te delen.
 
Onderstaand gedicht is het allereerste gedicht dat ik vorig jaar schreef.
 
Many arrows I saw coming
Of hurt and grief and pain
A deep and evil longing
Planted deep within my vain
 
One mistake was all it took
One misstep so to say
An isolated broken look
at a world so far away
 
The only One who had compassion
Who saw the truth so deep inside
Loved me with the greatest passion
And told me not to hide
 
A shield was what He gave to me
to protect me from the flames
A shield of faith to set me free
from all the painful shames
 
The shield of faith is for protection
The helmet sets you free
The sword is His affection
He prays for you and me
 
 
Gineke van Keulen is 28 jaar, single, woont in Zwolle en momenteel op zoek naar werk.

Deel dit artikel: