Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

3FM-dj Joram Kaat: 'Ik wil jongeren helpen met hun zoektocht'

3FM-dj Joram Kaat: 'Ik wil jongeren helpen met hun zoektocht'

'Als je het woord legende niet te serieus neemt, is hij een levende,' lezen we op de website van Joram Kaat, presentator en dj bij BEAM en 3FM. Wie is deze jonge, getalenteerde lolbroek, die met een stormachtige carrière bezig is?

“Zoveel heb ik ook weer niet te melden,” zegt Joram bescheiden over het visitekaartje op zijn site. “Daarom kies ik ervoor om dit soort overdreven termen te gebruiken, die eigenlijk niets zeggen. Gewoon een over the top manier om mensen te prikkelen.” Een beetje zelfspot en veel lachen vindt hij belangrijk, maar uiteindelijk gaat het Joram wel degelijk om de Boodschap, ook als hij in grappige filmpjes jongeren enthousiast maakt voor het BEAM Festival van zaterdag 8 november in de Amsterdamse Melkweg. “Er is muziek van christelijke artiesten waarop je helemaal uit je bol kunt gaan, maar er zijn ook sprekers als Jurjen van Houwelingen, die gaat praten over identiteit.” Ook Joram is zaterdag in zijn element. “Ik presenteer het programma in The Max, de grootste zaal. Daar zal ik de bands aankondigen. Daarnaast ga ik filmpjes maken, met interviews en sfeerverslagen.”

Bevoorrecht

In rap tempo is Joram een bekende naam geworden voor iedereen die BEAM kent. “Het is bijna een beetje eng,” erkent Joram. Naast alle ontwikkelingen bij BEAM, presenteert hij sinds januari zijn eigen show in de 3FM-nacht en is hij sinds het vertrek van Klaas van Kruistum ook iedere zondagavond te horen in Jouw Weekendfinale. Veelzijdigheid is een kenmerkende eigenschap van Joram, die al presentatie-ervaring opdeed bij BEAM Radio, dat via internet uitzendt. “Naast mijn werk als dj maak ik veel filmpjes voor de site van BEAM. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit op mijn leeftijd (“ik ben nog maar 20”) allemaal mag doen.”

'Deel vragen met elkaar'

“Ik hoop vooral dat jongeren zaterdag meer over zichzelf zullen leren,” blikt Joram vooruit op het BEAM Festival. “Zelf ga ik al mijn hele leven naar de kerk. Ik hoorde elke zondag van alles waarvan ik dacht: ‘Hoe zit het nou echt?’ Het zou cool zijn als we jongeren op weg kunnen helpen bij hun zoektocht naar Gods weg in hun leven en als we ze aan het denken kunnen zetten.”

Jongeren kunnen zich in hun kerk eenzaam voelen en het idee hebben dat ze geen vragen mogen hebben, zegt Joram. Hij herinnert zich dat ook van ‘vroeger’. “Er stonden steeds mensen voor de microfoon om te vertellen wat een geweldig leven ze hadden sinds ze in God geloofden. Ik probeer jongeren duidelijk te maken dat het normaal is als je niet alles over God en het geloof weet of begrijpt. Maar déél dat dan ook met elkaar! Ik snapte destijds niets van alle narigheid in de wereld om ons heen. Waarom worden mensen om me heen ziek en gaan ze dood? Nu probeer ik daar rust in te vinden door me te richten op wat ik wel weet: dat Hij bestaat, en dat ik het voorbeeld van Jezus wil volgen. Dat is niet altijd simpel, maar daar probeer ik mijn energie in te stoppen – en niet in dingen waar ik niets van snap.”

MC Prophet

Als muziekliefhebber kijkt Joram uit naar zaterdag. “Ik verheug me heel erg op MC Prophet, die van zich doet horen met keiharde beats en sterke teksten. Goede herrie hoor, al zullen sommige mensen bij zijn muziek heel hard wegrennen. Toch wil MC Prophet, net als de andere artiesten, maar één ding: God groot maken met de muziek waarvan hij houdt.”


Tekst: Bart van Delen
Beeld: Mcklin Fotografie
Bron: Visie 2014, nr. 45