Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Adieu 'Adieu God?'

Adieu 'Adieu God?'

De afgelopen weken hebben we binnen de EO diverse gesprekken gevoerd over het programma 'Adieu God?'. Aan het einde van dit jaar hebben we er zestig afleveringen op zitten. We hebben zestig mensen bevraagd die vroeger naar de kerk gingen en nu niet meer. Is het dan niet eens tijd om te stoppen met het programma?

Toen we met het programma begonnen, hadden we twee hoofdvragen: 'Waarom zijn mensen vertrokken uit de kerk?' en 'Wat kunnen we daarvan leren?' Zonder volledigheid te suggereren, denk ik dat we op die vragen wel antwoorden hebben gekregen. Voor wie ze wil weten: ik heb erover geschreven in het boek Adieu God? en erover gesproken op de Visie-lezersavond.

Tegelijkertijd krijgen we (elk seizoen weer) enthousiaste reacties op het programma en maken we het nog steeds met veel plezier. Het concept biedt de gelegenheid onbekommerd over God te praten, dat past lang niet in elk programma. En de gasten laten zich vaak diep in het hart kijken. Dat pleit ervoor door te gaan.

Afgelopen zondag bezocht ik nog een kerkdienst waar werd gepreekt mede naar aanleiding het programma. Zeer leerzaam, vond de dominee. En met enige regelmaat word ik gevraagd in christelijke zaaltjes over het programma te vertellen. Het 'leeft' dus (nog). Maar ja, als je na zestig afleveringen niet stopt, wanneer dan wel? En als je zelf een programma niet vernieuwt als het nog goed gaat, trekt even later een ander de stekker er misschien uit. Dus wat is wijsheid?

Ik ben benieuwd wat u vindt. Zou u dingen anders willen zien aan het programma? En natuurlijk: doorgaan? Of adieu Adieu God?


Tijs
@tijsvandenbrink