Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Behoorlijk vrolijk

Behoorlijk vrolijk

"Ik geloof dat ik je na een aflevering van Knevel & Van den Brink niet vaak zo vrolijk heb gezien," zei tv-eindredacteur Pieter van Langevelde onlangs ineens tegen mij.

Die dag hadden we twee opnames gehad van het nieuwe tv-programma Dilemma, dat sinds enkele weken op zaterdagavond op de buis is. We zaten met de mensen die de uitzendingen hadden voorbereid nog wat na te praten en hadden net de laatste gasten uitgezwaaid.

Ik denk dat de waarneming van Pieter klopt: ik word behoorlijk vrolijk van Dilemma. In dat programma bespreken we bijzondere dilemma's van 'gewone' mensen. Behalve de hoofdgast zijn er vier adviseurs, die proberen de hoofdgast verder te helpen. En daar word ik dus vrolijk van. Niet omdat de dilemma’s altijd vrolijk of simpel zijn, integendeel. Maar juist omdat er alleen maar 'gewone' mensen aan meewerken, hangt er een bijzondere sfeer rond het programma.

Voor de opnames is er best veel stress bij de gasten en hun gevolg (vrijwel iedereen neemt vrienden of familie mee). Ze zijn immers niet gewend om op tv te komen. Na afloop heerst er overduidelijk opluchting: gasten zijn blij dat het ei gelegd is, en dat er adviezen zijn uitgebracht waar ze wat mee kunnen (al sluit het ene advies natuurlijk beter aan dan het andere).

Sommige gasten zijn niet alleen blij, ze zijn de redactie ook echt dankbaar. Onlangs gebeurde er iets, dat ik in de bijna 19 jaar dat ik bij de EO werk, nog nooit had meegemaakt: een mevrouw die te gast was geweest in Dilemma, stuurde de redactie een prachtige bos bloemen, uit dankbaarheid.

Niet raar toch, dat ik daar vrolijk van word?


Tijs
@tijsvandenbrink