Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Charlie

Charlie

Deze column schrijf ik minder dan een week na de moord op twaalf mensen bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo door twee geradicaliseerde moslims. Ik merk dat ik nog niet precies weet te duiden wat de gebeurtenissen in Parijs ons leren. Daarom een paar losse gedachten.

Hoewel ik persoonlijk tegen kwetsen om het kwetsen ben, merk ik dat ik, anders dan tien jaar geleden na de moord op Theo van Gogh, vrijheid van meningsuiting een tamelijk absoluut recht ben gaan vinden. Ben ik dan aan het radicaliseren?

Anders dan 13,5 jaar geleden, toen er in Nederland vanuit radicaalislamitische kring soms enthousiasme doorklonk over de aanslag op de Twin Towers, hoorden we nu vooral moslims die zeiden: ‘Niet in onze naam’. Dat lijkt me vooruitgang.

‘De vrijheid om te bespotten is het ultieme bewijs van onze beschaving’, zei premier Rutte tijdens de herdenking in Amsterdam. Ik vind het een mooie zin, die tegelijk pijn doet. Sinds wanneer is bespotten beschaafd? Maar in landen waar je het minst mag (be)spotten, is het ook het minst gezellig...

Je zal maar dominee zijn en op de zondag na ‘Parijs’ iets zinnigs hebben moeten zeggen...


Tijs
@tijsvandenbrink