Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Een kleine gids voor jonge vaders

Een kleine gids voor jonge vaders

In het nieuwe EO-programma ‘Van luizenleven naar luiers’ zien we dat vader en moeder worden een grote stap is. En waar vrouwen hulp krijgen van hun lichaam, moet de vader zich op eigen kracht voorbereiden. Visie beantwoordt dertien veelgestelde vragen van jonge vaders. In stijl.

Vraag 1 • Wat is het doel van vaderschap?

Het vaderschap wordt geschonken om drie redenen. Ten eerste ervaren vaders zo dat hun eigen leven niet het belangrijkste is. Ten tweede moet de vader de waardigheid van de pasgeborene waarborgen. Dat doet hij door het kind te beschermen tegen onwaardige frutsels en strikken, verregaand gepamper en infantiele piepstemmetjes. Ten derde zal hij aangifte doen bij de gemeentelijke basisadministratie.

Vraag 2 • Hoe dient de man zich te gedragen rond de bevalling?

Ten diepste kan de vader slechts toekijken. Maar wanhoop niet: ook kleine genoegens kunnen de vrouw helpen. Daarom moet de vader vooral niet zeuren, maar de aanstaande moeder zonder morren in zijn hand laten knijpen. Zij mag hard in zijn hand knijpen, zeuren over zijn passiviteit of zenuwen, en vreemde eisen stellen. Af en toe moet de vader haar aanmoedigen en voorzichtig wijzen op het blijde vooruitzicht. En hij moet wat te eten regelen, want als de geboorte eenmaal begonnen is, heeft hij daar geen tijd meer voor.

Vraag 3 • Waaraan herkennen wij de jonge vader?

Aan kringen rond de ogen, vlekken op de schouders en een gelukzalige glimlach om de mond.

Vraag 4 • Wanneer is de vader klaar voor het vaderschap?

Hij is niet klaar. Maar geen nood: dat vaderschap komt vanzelf als hij zijn pasgeboren spruit in de armen sluit.

Vraag 5 • Wat wordt ten diepste gevraagd van de jonge vader?

Twee dingen: hij moet zijn kind liefhebben, beschermen, verzorgen en verschonen in iedere zin van het woord, ook als hij moe, ondergespuugd en chagrijnig is. En hij zal de verse moeder ondersteunen en verzorgen in alles.

Vraag 6 • Op welke leeftijd kan de vader met het kind gaan gooien?

Dat is een natuurlijke neiging, die de vader zo lang mogelijk moet uitstellen; in ieder geval het eerste jaar. Ook daarna dient de vader hierin matigheid te betonen.

Vraag 7 • Wanneer kunnen vader en kind beginnen aan het spelen met spelcomputer, raceauto of lego?

Het kind zal zelf aangeven of het daar klaar voor is. Huilen, wegkruipen en gillen moeten niet worden gezien als aanmoediging.

Vraag 8 • Is het mooie leven voorbij na het vader worden?

Neen.

Vraag 9 • Zal de vader zijn trots en liefde van de daken schreeuwen?

Nee. Hoewel een zekere trots gepast is, zal de omgeving na een korte tijd terecht protesteren als het zoveelste trotse verhaal ter tafel komt. Het is belangrijk te beseffen dat deze verpletterende vaderliefde en trots niet door iedereen gedeeld wordt.

Vraag 10 • Moet de vader zijn verdere dagen de moeder als ‘mama’ aanspreken?

Niet waar de baby niet bij is.

Vraag 11 • Op welke wijze pareert de vader alle opdringerige aandacht van vreemden voor de kleine?

De jonge vader heeft tot taak zijn kroost te beschermen tegen de verstikkende aandacht van de wereld. Dat kan hij doen door strak terug te kijken en te reageren met norse antwoorden. Voorbeelden zijn: ‘Ik zie ook dat hij nog klein is’, ‘wij hebben haast’ of ‘niet aankomen!’ En hoewel de jonge vader vanaf de eerste seconde duidelijk ziet of de baby mannelijk of vrouwelijk is, zullen anderen daar het eerste jaar erg veel moeite mee hebben. Dat is een leed dat geduldig gedragen moet worden. Meestal gaat dat vanzelf over.

Vraag 12 • Welke vaardigheden zal de jonge vader zich eigenmaken?

Dat zal de kraamhulp haarfijn uitleggen. Jonge vaders moeten dan ook gehoorzaam en geduldig luisteren naar de kraamhulp.

Vraag 13 • Vinden jonge vaders de poep van hun kinderen ruiken naar bloemetjes?

Nee. Poep stinkt altijd, maar de vader zal de stank overwinnen uit liefde.

--

Van luizenleven naar luiers

In het nieuwe EO-programma Van luizenleven naar luiers volgen we aanstaande ouders die aan het begin van een totaal nieuw leven staan. Twee weken lang zien we uitdagingen, blijdschap, zorgen en worstelingen van frisse jonge papa’s en mama’s.

--

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg en Maarten Vermeulen

Beeld: Shutterstock

Bron: Visie 2015, nr. 33/34