Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

EO-spagaat

EO-spagaat

Kort voor Kerst kreeg ik weer eens een flinke bevestiging van de spagaat waarin wij, programmamakers bij de EO, werken.

De laatste twee uitzendingen van het discussieprogramma Arena werden onder ongeveer dezelfde omstandigheden uitgezonden, dat wil zeggen: we hadden geen 'kijkersconcurrentie' van een voetbalwedstrijd en de programma's op NPO 1 en RTL waren beide weken hetzelfde.

De een na laatste Arena voor de Kerst wilden we besteden aan het thema stress. De zondagsrust verdwijnt, het aanbod van stilte-retraites groeit als kool en we worden allemaal een beetje gek van onze smartphone. In de voorbereiding van de uitzending ontstond de stelling: 'De smartphone maakt ons gestresst'. Het werd een levendige uitzending met heel veel kijkers: 494.000. Een mooi cijfer. Toch zeiden we tegen elkaar: 'Best zinnig, maar jammer genoeg niet heel 'EO-tisch', een andere omroep had het ook kunnen doen.'

Een week later kozen we voor ontkerkelijking als thema. We hadden het al een paar keer besproken tijdens de redactievergadering: de boosheid als kerken, vaak katholieke, de deuren sluiten. We wilden niet bij de (katholieke) gebouwen blijven steken, maar een gesprek voeren over de vraag wat de samenleving kwijtraakt als het christendom afneemt.

Het werd opnieuw een levendige uitzending, over een typisch EO-onderwerp. 'Hiervoor zijn we aarde,' zeggen we dan na de uitzending tegen elkaar. Het kijkcijfer de volgende ochtend: 200.000 kijkers minder dan de week ervoor. Oef.

Tijd voor een trainingskampje: rekken en strekken, zodat we de spagaat steeds beter uitvoeren...


Tijs
@tijsvandenbrink