Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Evangeliseren rond Kerst? Gewoon doen!

Evangeliseren rond Kerst? Gewoon doen!

Door alle decemberdrukte zou je bijna vergeten waar Kerst over gaat. Laat staan dat je tijd hebt om de boodschap aan anderen te vertellen. Het Waarom Kerst?-geschenk kan hierbij helpen. “Je weet nooit welke bal gaat rollen omdat jij dat kleine zetje geeft.”

“Vlak voor de jaarwisseling nemen veel mensen de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar,” vertelt Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, bekend van de gelijknamige cursus over het christelijk geloof. “Ook kijken ze vooruit naar het nieuwe jaar en bedenken ze goede voornemens. Dat moment van reflectie is een mooie opening om een gesprek te starten en mensen uit te nodigen voor bijvoorbeeld een kerstnachtdienst. Het Waarom Kerst?-boekje helpt om dit gesprek vorm te geven, omdat het wat meer over Kerst vertelt.” Ook voor mensen die in de donkere maanden geconfronteerd worden met eenzaamheid of levensvragen, komt het boekje op een goed moment, stelt Arnoud. “Voor hen kan het een antwoord zijn op de concrete vraag: ‘Wat is de zin van mijn leven?’”

'Aan Hem overlaten'

“Het kerstverhaal blijft intrigeren,” zegt Arnoud. “Christen of niet, mensen willen het verhaal ieder jaar opnieuw beleven. Dat de Redder waar iedereen al zo lang op wacht, op zo’n bescheiden manier wordt geboren, is een voorbeeld van nederigheid dat mensen raakt. Mensen die zichzelf geen christen meer noemen en niet meer naar de kerk gaan, willen vaak toch die religieuze ervaring opdoen met Kerst. Dan is het aan ons om uit te leggen dat het meer is dan een religieuze ervaring, dat Jezus de levende Heer is die een relatie met je wil.”

Maar al ben je zelf nog zo gepassioneerd over het Evangelie, het kan spannend of lastig zijn dit met je buren, vrienden of collega’s te delen. Arnoud heeft maar één tip: gewoon doen! “Ga. Misschien reageren ze niet uitgesproken blij of positief, maar je hebt geen idee wat je teweegbrengt. Ze kunnen bijvoorbeeld best geraakt zijn door het feit dat je de moeite neemt om een cadeautje te geven. God gaat ermee door, dus we mogen het aan Hem overlaten. Wij hoeven alleen gehoorzaam te zijn en kansen te grijpen om over Jezus te vertellen.”

'Ik heb gezaaid'

Eefke Weismann-Hooijer is vorig jaar over haar verlegenheid heen gestapt, en heeft het Waarom Kerst?-geschenk tijdens het jaarlijkse kerstdiner op haar werk aan haar collega’s gegeven. “Ik werk bij een provinciale sportorganisatie en ben de enige christen daar. Mijn collega’s weten dat ik geloof, en juist daarom vond ik het spannend om te doen. Ik was bang dat ze zouden denken: ‘Daar heb je haar weer.’ Gelukkig was dat absoluut niet aan de orde. Ze reageerden erg enthousiast! Ik zie die verbaasde gezichten nog voor me. Toch heeft het daarna weinig inhoudelijke gesprekken opgeleverd. Jammer, maar dat betekent niet dat het ze niets gedaan heeft. Ik heb gezaaid, het oogsten laat ik aan Hem over. Ik raad het iedereen aan om met deze actie mee te doen. Kerst wordt zo oppervlakkig gevierd. Het is goed om de essentie met anderen te delen.”

Waarom Kerst?

Het Waarom Kerst?-cadeau 2014 is het creatieve fotoboek Het kerstverhaal. Dit is het kerstevangelie nagebouwd en verteld met speelgoedblokjes. De eenvoudige teksten en prachtige beelden maken het een heerlijk boek om rond Kerst voor te lezen en te bekijken. Maar het is vooral een waardevol boekje om cadeau te doen aan bekenden, vrienden, buren of collega’s die meer willen weten over de betekenis van Kerst.

Waarom Kerst? is een jaarlijks project van Agapè Nederland, Alpha Nederland en de EO. Veel kerken gebruiken de actie om de kerstboodschap over te brengen en plaatsgenoten uit te nodigen voor een kerstdienst. Als uw kerk niet meedoet, kunt u Het kerstverhaal (€ 2,50) eenvoudig zelf bestellen via Waaromkerst.nl

5 tips: aan de slag!

-  Vraag God wie je het Waarom Kerst?-geschenk kan en mag geven.
-  Gebruik het boekje als uitnodiging voor een kerstdienst, bijvoorbeeld door er een kerst- kaart bij te doen.
-  Maak de uitnodiging persoonlijk. Schrijf er iets op als: “Gezellig dat we elkaar laatst weer zagen! Misschien vind je het leuk om...”
-  Vind je het spannend? Prik dan van tevoren een moment waarop je het boekje en de uitnodiging wilt geven en houd jezelf hieraan.
-  Vraag anderen voor je te bidden als je het geschenk weggeeft. 
Ga voor meer tips en ideeën naar Waaromkerst.nl


Tekst: Femke Taale
Beeld: EO
Bron: Visie 2014, nr. 48