Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Fifty Shades of Not Okay

De veelbesproken film Fifty Shades of Grey, die nu in de bioscopen draait, blijkt niet de heftige seksfilm te zijn die men had verwacht. Eerder een flauw aftreksel van het boek, met een leuke actrice en goede muziek. Christelijke meiden gaan er gewoon heen, onder het mom van 'lachen toch'. Dus valt het wel mee met de ophef? Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Wanneer Anastasia Steele de succesvolle Christian Grey interviewt voor een studentenblad, valt ze als een blok voor hem, en hij voor haar (kennelijk, de man acteert vrij slecht). Wat volgt is een typisch kat-en-muisspelletje, totdat Christian Anastasia in zijn prachtige penthouse heeft. Haar maagdelijkheid is in Christians ogen een 'situatie' die direct opgelost moet worden. Pardon? Ongezond! Vervolgens hebben ze meerdere keren seks (bijna alles is te zien), waarbij het slaan en het vooruitzicht van de rode 'speelkamer' vol zwepen mij deden besluiten de bios uit te lopen.
 
Is het voor een christen schadelijk om deze film te kijken? Fifty Shades of Grey is een erotische film met veel (harde) seksscènes. Niet iets voor een christen om te gaan zien, vind ik. Natuurlijk kun je verschillend denken over hoe seks in films wordt geportretteerd en hoe ver men daarin zou mogen gaan – en of het überhaupt mag, maar deze film draait geheel en al om de ongezonde seksuele relatie tussen twee mensen, en de verbeelding daarvan.
 
Daarnaast is er het probleem van Anastasia. Haar meegaandheid en gebrek aan ruggengraat worden als schattige, aantrekkelijke eigenschappen neergezet. Keer op keer laat ze zich meeslepen en gebruiken door de mensen om haar heen. Een eigen mening hebben, kritisch zijn en grenzen stellen: het komt niet in haar hoofd op. Zo'n meisje verleiden is niet romantisch, dat is misbruik. En laten we dat alsjeblieft nooit met romantiek verwarren.

(Mariska Vedder)