Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Finkers: wijze uit het oosten

Finkers: wijze uit het oosten

'Denken als een kip zonder kop
O wat knapt een mens daarvan op'

We bevinden ons met deze tekst midden in de oudejaarsconference van Herman Finkers van afgelopen jaar. Finkers heeft het over mensen die na de aanslagen op de redactie van Charlie Hebdo en de aanslagen van 13 november in Parijs, zeiden: 'Wat zou het fijn zijn als er geen religie meer bestond!'

Van die mensen bestaan er nogal wat. Het nummer Imagine van John Lennon, waarin onder andere wordt gezegd: 'Stel je toch eens voor dat er geen religie meer zou zijn', stond niet voor niks op nummer 1 in de Top 2000.

Het antwoord op die in 2015 aangewakkerde anti-godsdienst-stemming, kwam uit onverwachte hoek: een wijze (cabaretier) uit het oosten, nota bene in VARA-zendtijd. "Flinterdun denkwerk van een middelmatig brein!" sprak hij over het simplisme waarmee geloof en geweld op één hoop worden gegooid. Fundamentalisme, dat is gevaarlijk, zo betoogde hij, ongeacht of dat nou religieus of atheïstisch van aard is.

"Je moet ze in de gaten houden, die atheïsten," voegde Finkers er plagend aan toe, toen ik hem enkele dagen na zijn conference sprak in ons radioprogramma Dit is de Dag. "Het lijkt wel alsof de Nederlandse intellectuele elite haar rationaliteit uitschakelt als er gesproken wordt over religie."

De oudejaarsconference werd uitzonderlijk goed ontvangen: meer kijkers dan in de afgelopen jaren, een hoge waardering. "Ik bemerkte ook een soort opluchting over de manier waarop religie werd behandeld," aldus Finkers. Mooi begin van het nieuwe jaar. Dat er nog maar vele wijzen (al dan niet uit het oosten) mogen volgen in 2016.


Tijs

@tijsvandenbrink