Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Gekkies of helden?

Gekkies of helden?

Nee, ze is niet religieus geïnspireerd, bezwoer ze mij. Ze vindt het gewoon heel fijn om groen te leven, een groen gevoel te hebben. En hoe minder afval ze veroorzaakt, hoe groener ze zich voelt. Emily-Jane Lowe schreef het boek 'Leven zonder afval' en was onlangs te gast in ons radioprogramma Dit is de Dag.

Als Emily zegt 'leven zonder afval', dan bedoelt ze ook echt 'leven ZONDER afval'. Het enige afval dat zich op het moment van het interview in haar vuilnisbak bevindt, is een leeg melkpak, omdat haar winkel nog geen melk in flessen verkoopt.

Emily koopt eigenlijk niets meer bij de supermarkt, want daar is vrijwel alles verpakt. Koekjes koopt ze los op de markt en gaan in een doosje of katoenen tas mee naar huis. Net als fruit. "Ik heb gemerkt dat het daardoor ook veel langer houdbaar is", vertelt ze. Deodorant maakt ze zelf, net als wasmiddel.

Ik heb altijd een dubbel gevoel bij dit soort idealisten. Zijn het gekkies – afvalgekkies in dit geval – of zijn het helden?

Aan de ene kant heb ik er grote bewondering voor: dat je het kunt opbrengen zó consequent te zijn, ook als het je leven ingewikkelder maakt.

Aan de andere kant denk ik: heel principieel, maar het helpt de aarde natuurlijk geen steek verder. Zolang Aziatische landen economisch boomen, komt er voorlopig alleen maar meer afval bij. "Dat zal allemaal wel, maar ik wil er gewoon niet aan meedoen," antwoordt Emily.

Gekkie of held? Ik vermoed allebei...


Tijs

@tijsvandenbrink