Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Gezinscomplimenten

Gezinscomplimenten

'En de complimenten voor je gezin!' Het overkomt ons op vakantie in Italië elk jaar wel een keer. Halverwege een gesprek, of aan het einde, meestal out of the blue, dat zinnetje: 'De complimenten voor je gezin!'

Ook deze zomer was het weer raak.

De eerste keer was ik super verbaasd. Complimenten voor m’n gezin? Dat heb ik toch ook maar gekregen? En natuurlijk vroeg ik me ook af: ken je ons dan echt? Ben je er wel eens bij als we ruzie maken? Of als er weer eens iemand te beroerd is de tafel af te ruimen, of het wc-papier aan te vullen? Nee toch?

Inmiddels ben ik eraan gewend geraakt, overigens zonder dat alle bovenstaande vragen zijn beantwoord. En ik merk dat ik het zelfs leuk vind als iemand ons complimenten maakt. Want: hoezeer het ook waar is dat je je gezinsleden ook maar hebt gekregen, het is natuurlijk wel waar dat je er samen wat van moet zien te maken. En ik vermoed dat ik geen geheim verklap als ik zeg dat het best een klus is: de levens van een stuk of wat mensen zodanig op elkaar afstemmen dat je het goed hebt samen. En als andere mensen dan de indruk krijgen dat het goed lukt: nou, best leuk, toch? Misschien zelf ook maar eens gaan doen, gezinscomplimenten uitdelen.

Deze zomer ging het verder. Nadat we twee dagen hadden doorgebracht in het huis van een mevrouw die we nauwelijks hadden gezien, zei ze bij het vertrek tegen mij en m'n vrouw: "Wat een leuke relatie hebben jullie!"
Toen heb ik wel even om me heen gekeken: waar hangt hier de camera?


Tijs

@tijsvandenbrink