Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

‘God geeft, de mens eet’

‘God geeft, de mens eet’

De meeste varkens leiden lang niet zo’n gelukkig leven als Jopie, die geboren wordt op een boerderij waar dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Terwijl hij een onbezorgd bestaan leidt, bereiden Chris en Annelieke zich voor op hun bruiloft. In de documentaire Trouwen met het varken Jopie wordt steeds duidelijker dat hij op het menu staat.

Boerin Joelle ontvangt Chris en Annelieke op haar boerderij, waar ze een varken voor hun bruiloft komen uitzoeken. “We hebben er bewust voor gekozen om hier Gasconne-varkens te houden, een Frans ras uit de Pyreneeën. Het dier groeit traag, maar ziet er straks aan het spit heel mooi uit, en krijgt een heerlijke smaak,” vertelt de boerin, die vol liefde over haar varkens praat. “Het zijn mooie, intelligente dieren, die eigenlijk heel schoon en zindelijk zijn.” Ze doen hun behoefte vaak netjes in hetzelfde hoekje, anders dan bijvoorbeeld koeien.” De keuze van het bruidspaar valt op Jopie. Het prinsheerlijke leventje dat hij leidt, zal zijn smaak ten goede komen…

Supermarkt

“Ik ben diep onder de indruk geraakt van de verzorging die de dieren op de boerderij krijgen, maar ook van het werk van de slager, die ervoor zorgt dat de dieren zich bij hem op hun gemak voelen,” vertelt documentairemaker Henk Dokter. Het was ook voor hem een fascinerende ontdekkingstocht. “We zijn ons vaak niet bewust van de werkelijkheid achter een stukje vlees – in plastic verpakt -– uit de supermarkt. Consumenten zouden beter moeten weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarom laat ik in deze documentaire het hele proces zien, vanaf het moment dat het varken verwekt wordt tot het moment waarop hij tijdens de bruiloft wordt geconsumeerd.”

‘Niet eindeloos doorfokken’

In de documentaire wil Henk laten zien dat we goed moeten omgaan met het voedsel dat we uit Gods hand ontvangen. “Dat geldt voor groente, maar ook voor vlees. God geeft, en de mens eet,” vat hij bondig samen. “Hoe gaan we om met wat Hij ons geeft? Voor al het voedsel dat we tot ons nemen, moeten we onszelf die vraag stellen. Moet je gewassen wel eindeloos manipuleren en beesten op een overspannen manier doorfokken?”

Bloederige beelden

De boerin en de slager in deze film geven het goede voorbeeld, al kunnen sommige kijkers schrikken van de bloederige beelden van de slacht. Henk: “Als je ervoor zorgt dat de dieren in een rustige, vertrouwde omgeving leven, zelfs tot hun laatste ogenblik, komt dat het dierenwelzijn en de kwaliteit van het vlees ten goede. Daar mogen het bruidspaar en hun gasten van genieten als ze Jopie aansnijden.”

Documentairedrieluik

“De natuur, dieren en voedsel zijn de speerpunten in mijn documentaires,” vertelt Henk. Door zijn achtergrond als fotograaf, bestaan zijn documentaires vaak uit liefdevolle, rustige beelden, zonder voice-over, bijna zoals je het met een fotocamera ook in beeld zou brengen. Trouwen met het Varken Jopie is deel 2 in een drieluik van Henk. Deel 1 was Het levenswerk van kalf Jonathan 1127, waarin hij liet zien hoe het leven van een kalf eruitziet voordat het op ons bord belandt. In deel 3 zal te zijner tijd een herder met een kudde schapen centraal staan.

Tekst: Bart van Delen 

Bron: Visie 2015 nr. 40