Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Hart en hoofd

Hart en hoofd

Christenen deden in de afgelopen weken volop mee in het maatschappelijk debat.

Eerst waren daar Jurrien en Janet ten Brinke. Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom die Europa bereikt, lanceerden zij de Facebook-pagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Daar kun je je melden als je een vluchteling in huis wilt nemen, of als je iets anders voor asielzoekers wilt betekenen. Het liep storm, met mensen die zich aanmelden om iets te doen, maar ook met journalisten, die het verhaal van de Ten Brinkes wilden horen. 'We hebben genoeg preken over de liefde van Christus gehoord, nu kunnen we laten zien wat dat in de praktijk betekent', zeiden ze in het Nederlands Dagblad.

Maar toen was daar ook theoloog Frank Bosman. Via De Telegraaf en ons Radio-1-programma Dit is de Dag verkondigde hij een heel ander geluid. Hij hekelde de 'ijdele hulp-hype'. Individuele hulp zet geen zoden aan de dijk, vindt hij: 'Het is een wedstrijd wie de grootste moraalpaal heeft!'. En: 'Wanstaltig zichtbaar altruïsme en goedkoop sentiment’. Onze taak is de regering en de EU aansporen het goede te doen, is zijn mening.

Om misverstanden te voorkomen: ik ken Frank persoonlijk, hij is geen PVV-theoloog, maar een man met het hart op de goede plaats, net als Jurrien en Janet, vermoed ik (hen ken ik niet persoonlijk).

Gelovige mensen die vanuit het diepst van hun tenen tot totaal verschillende standpunten komen. Verwarrend? Misschien wel. Toch moest ik denken aan een Bijbels beeld: een lichaam. Een hand en een voet die elkaar nodig hebben. In dit geval: een hart (Jurrien en Janet) en een hoofd (Frank).


Tijs

@tijsvandenbrink