Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Held

Held

Wielrenner Laurens ten Dam kwam in de derde etappe genadeloos ten val tijdens de Tour de France. Hij ging met 70 kilometer per uur onderuit en zijn schouder schoot uit de kom.

Hij kreeg een hesje aan ten teken dat hij niet meer deelnam aan de koers, zijn fiets werd op de auto geplaatst en op tv verscheen het bericht dat Ten Dam had opgegeven.

Even laten zagen verslaggevers hem toch weer fietsen. Na hun verbazing volgde de bewondering. Ook op Twitter regende het uitingen van respect voor de wielrenner: 'Wat. Een. Held'.

Een dag later was Johan te gast in het programma Dilemma. Toen Johan trouwde met Tineke waren ze beiden gezond en gelukkig. Minder dan een half jaar na hun huwelijk werd bij Tineke de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Nu, enkele jaren later, zit Tineke in een rolstoel. Praten kan ze nog nauwelijks.

Johan werkt fulltime en zodra hij thuis is, neemt hij de volledige zorg voor zijn vrouw op zich. Ja, dat is wel eens zwaar. Maar als hij vrijdagmiddag moe thuiskomt, zet hij de favoriete muziek op van zijn vrouw. 'Als ik haar dan zie genieten, dan gaat het wel weer'.

Meteen na de opnames stonden we nog wat na te praten met de gasten. Ineens vroegen we ons af waar Johan was... U raadt het al, die stond bij Tineke, om voor haar te zorgen.

Ik houd van wielrennen en ja, als je schouder uit de kom is geweest en je fietst gewoon weer verder, dan ben je buitengewoon dapper.

Maar een held is wat anders. Een held is iemand die zich wegcijfert voor een ander. Johan, dat is een held.


Tijs

@tijsvandenbrink