Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Huilen of lachen

Huilen of lachen

Soms staan er berichten in de krant waarvan je denkt: zal ik huilen of lachen? Vorige week was zo'n moment.

De Saoediër Faisal bin Hassan Trad is benoemd tot voorzitter van een belangrijke mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Dat is natuurlijk ontzettend om te lachen! Saoedi-Arabië, u weet wel, dat land dat voortdurend in het nieuws is met mensenrechtenschendingen, dat twaalfde staat op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Hoe kan iemand uit zo'n land voorzitter worden van zo'n commissie? Het is alsof Kees van der Staaij lijsttrekker wordt van D66, kardinaal Eijk voorzitter wordt van het COC, Sven Kramer spits van Ajax... Kortom, het is een grote, wrede grap.

De VN kent u wel. Dat is die instantie die Nederland onlangs maande om Zwarte Piet af te schaffen. En de instantie die geen land vaker op de vingers tikte dan Israël, alsof dat het meest criminele land ter wereld is.

Maar ondertussen is het natuurlijk helemaal niet om te lachen. Want de VN is op sommige terreinen ook het enige wat we hebben als wereldgemeenschap. En geen misverstand: de VN doet ook veel goede dingen. Neem bijvoorbeeld de UNHCR, de vluchtelingenpoot. Die is, hoeveel fouten ze ook maken, op veel plekken in de wereld onmisbaar.

Juist van een organisatie die zo veel goeds kan betekenen, hoop je dat er onkreukbare leiders zitten. Leiders die het niet te doen is om hun land, macht of geld, maar die echt iets voor de wereld willen betekenen.

Nee, het is absoluut niet om te lachen.


Tijs

@tijsvandenbrink