Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Jeroen Kramer: 'Het maakt kinderen niet uit hoe een Piet eruit ziet'

Jeroen Kramer: 'Het maakt kinderen niet uit hoe een Piet eruit ziet'

Vergeten cadeautjes, een verdwenen paard en pieten met notenkolder: Het Sinterklaasjournaal is altijd spannend. Samen met Dieuwertje Blok verslaat presentator Jeroen Kramer alle gebeurtenissen rond de Sint en zijn Pieten. Visie stelt Jeroen Kramer 7 vragen.

1. Waar zou je graag beter in willen zijn?
"Ik ben slecht in het onthouden van gezichten en namen. Soms stel ik me twee keer aan iemand voor. Gênant! Dat mensen mij kennen van televisie, maakt het er niet makkelijker op. Dan word ik door wildvreemden begroet en weet ik niet of ik ze hoor te kennen. Als mijn vrouw erbij is, gaat het wel. Dan fluister ik haar toe: 'Ken ik die?'"

2. Wat had je als kind willen worden?
"Journalist, net als mijn vader. Dan kreeg je vrijkaartjes voor het circus en stond je altijd vooraan bij de brand. En popmuzikant, omdat ik gitaarspelen en zingen nu eenmaal het leukste vond. Kennelijk ben ik trouw gebleven aan mezelf, want inmiddels heb ik vaak verslag gedaan met een cameraploeg én heb ik mijn eigen liedjesprogramma."

3. Wat vind je van de discussie rond Zwarte Piet?

"Achterstallig onderhoud, en dus hoognodig in een land dat zijn multiculturele samenleving en koloniale geschiedenis nog steeds met moeite onder ogen kan zien. Dat witte mensen Zwarte Piet niet racistisch bedoelen, betekent nog niet dat Surinamers of Antillianen er geen aanstoot aan kunnen nemen. Het maakt kinderen niet uit hoe een Piet eruit ziet, dus ouders moeten er niet zo krampachtig over doen. Dit is trouwens mijn persoonlijke mening, niet die van de NTR. Die neemt er geen standpunt over in, maar heeft de kwestie wel op een speelse manier in de verhalen van het Sinterklaasjournaal verwerkt."

4. Wat is je belangrijkste levensles?

"Wie niet waagt, wie niet wint. En nooit geschoten is altijd mis."

5. Welk historisch moment had je graag willen bijwonen?
"Toen Abraham op het punt stond zijn zoon Isaak op bevel van God zijn hoofd af te hakken, had ik er graag bij gestaan om hem ervan te overtuigen dat je Gods woord volgens mij niet letterlijk moet nemen en dat blinde gehoorzaamheid leidt tot zinloos geweld."

6. Als je de kans had je leeftijd te veranderen, zou je dan ouder of jonger willen zijn?
"Ik ben 58, dus jonger. Ik zie zoveel leeftijdsgenoten enge ziektes krijgen, dat ik me afvraag hoe lang ik nog vol energie leuke dingen kan blijven doen. Ik voel me overigens uitstekend hoor, maar als de teller terug kan naar 40: graag!"

7. Wat is geluk voor je?
"Geluk zit in kleine dingen die zo vanzelfsprekend lijken dat je ze niet eens onthoudt. Sorry voor het cliché, maar het is nu eenmaal zo."