Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Niet importeren

Niet importeren

Bezorgde mail van een Visie-lezer. Of we niet eens een verhaal kunnen maken over het karakter van de islam, in plaats van alleen maar te schrijven over zielige bootvluchtelingen.

'Het wordt tijd dat jullie eens een goed verhaal publiceren over wat er in de Koran staat en wat de islam wil, namelijk een wereldkalifaat, de sharia en dood aan ongelovigen'.

De brief bereikte mij in de week waarin we verhalen hoorden over moslimvluchtelingen in Duitsland die christelijke medevluchtelingen het leven onmogelijk maken. Stichting Gave, die kerkelijk werk doet onder vluchtelingen, vertelde onlangs in Dit is de Dag op NPO Radio 1, dat ook in Nederlandse asielzoekerscentra christelijke vluchtelingen worden beledigd en vernederd door moslims. De 'wittebroodsweken' van de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten zijn duidelijk voorbij.

Beste bezorgde Visie-lezer, het leven is niet simpel. Je kunt niet zeggen: moslims komen er niet in. Dat kan juridisch niet, maar ook moreel niet: de meeste moslimvluchtelingen hebben niets kwaads in de zin en zoeken gewoon een veilige plek. Als wij de gelegenheid hebben die te bieden, moeten we dat doen. Tegelijkertijd heeft u echt een punt, waaraan we ook in EO-uitzendingen regelmatig aandacht hebben besteed: wie de (recente) geschiedenis bekijkt, kan er niet omheen dat de islam ook veel kwaad voortbrengt. Of dat ligt aan de Koran of aan foute interpretaties daarvan, dat moeten moslims zelf maar uitvechten. Hoe dan ook kan er voor naïviteit geen plaats zijn: uitingen van intolerantie, polygamie of kindhuwelijken, dat gaan we dus echt niet importeren hier. Voor vluchtelingen die daar anders over denken, is hier geen plaats.


Tijs
@tijsvandenbrink