Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Opnieuw beginnen

Opnieuw beginnen

'We beginnen gewoon opnieuw!' Deze zin stond onlangs in een groot interview in dagblad Trouw met Arjan Plaisier, de scriba van de Protestantse Kerk Nederland.

Hij schetste de huidige situatie van zijn (en mijn) kerk. Niet overal natuurlijk, maar op veel plekken is het een zware last om de organisatie draaiende te houden. En in de beeldvorming is het al niet beter: een oude, wat vermoeide organisatie, aldus Plaisier. Ik voeg eraan toe: die voor veel mensen iedere aantrekkingskracht heeft verloren.

En ineens stond daar dat zinnetje: 'We beginnen gewoon opnieuw!' Ik betrapte mezelf erop dat ik aanvankelijk niet in dat zinnetje geloofde, zeker niet als het gaat om de beeldvorming. Er is niets zo hardnekkig als een imago, heb ik al vaak gemerkt. Hoewel ik al jaren ook heel lieve, vriendelijke en soms zelfs invoelende interviews maak, zien veel mensen mij nog steeds als pitbull-interviewer, een terriƫr. Om over de vooroordelen over de EO nog maar te zwijgen. Doe je best maar met opnieuw beginnen, dat gaat niet helpen.

Totdat ik me realiseerde dat het zinnetje heel dicht bij de kern zit van mijn geloof. Als je echt met me praat over wat mijn geloof in God inhoudt en over wat Zijn boodschap aan ons is, dan vermoed ik dat ik daar ergens uitkom: dat ik, dat wij, wat er ook gebeurt of gebeurd is, en wat we ook hebben aangericht of meegemaakt, opnieuw mogen beginnen. Omdat Hij opnieuw begon met ons, toen hij Zijn Zoon stuurde.

Als u en ik opnieuw mogen beginnen, waarom zou de kerk dat dan niet mogen? Ik vind het een prachtige zin: 'We beginnen gewoon opnieuw!'


Tijs
@tijsvandenbrink