Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Seks op school

Seks op school

Enkele weken geleden publiceerde de Volkskrant een groot verhaal over docenten van de Amsterdamse Theaterschool, die zich schuldig gemaakt zouden hebben aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Twee machtige mannen van de school, met veel invloed in de theaterwereld, knoopten volgens oud-studentes van de opleiding amoureuze relaties met hen aan. In het verhaal in de Volkskrant deden leerlingen anoniem hun verhaal – de macht van de mannen is nog niet gebroken.

De docenten maakten hun rol kleiner, maar ontkenden niet: β€œIn de jaren tachtig gebeurde dat gewoon, relaties met studenten. Mijn leidinggevenden deden dat ook,” aldus een van de beschuldigde docenten.

Het verhaal in de krant verraste me niet en ook weer wel: in de tijd dat ik ging studeren, stonden kunst- en cultuuropleidingen bekend om hun vrije seksuele moraal. Op de christelijke scholen waarop ik zat, werden die opleidingen mede om die reden zeker niet aangeraden.

Wat me wel verraste, was dat het verhaal groot nieuws werd. Kennelijk is de tijdgeest zodanig veranderd, dat dit soort ongelijke relaties echt niet meer kunnen.

Ik werd ook min of meer blij van dit verhaal. Niet vanwege de beschadigde vrouwen, uiteraard. Maar wel omdat op sommige terreinen kennelijk de wal het schip keert. Eerder zagen we hetzelfde gebeuren rond pedofilie (in de jaren tachtig van de vorige eeuw in sommige kringen ook goedgepraat) en prostitutie (had jarenlang vooral een vrolijk imago).

Ik ben super benieuwd over welke uitspattingen van nu, we over tien jaar krantenkoppen lezen.


Tijs
@tijsvandenbrink