Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Te simpel

Te simpel

Het was minder dan twaalf uur na de aanslagen in Parijs dat ik een berichtje kreeg, in mijn tijdlijn op Twitter: 'Geweld, oorlog en geloof horen bij elkaar! Zie Parijs!'

De tweet was afkomstig van een volger die met een zekere vasthoudendheid betoogt dat religie vooral heel veel ellende voortbrengt. Ik probeer hem keer op keer uit te leggen dat je religie in mijn ogen vooral als een katalysator moet zien, een drive, zowel richting het goede (naastenliefde, hulpverlening) als richting het kwade (aanslagen, geweld). Vooralsnog is het zaad van dit zendingswerk op de rotsen beland.

Het illustreert voor mij dat veel van wat we deze dagen over de gebeurtenissen in Parijs zeggen, te simpel is. Is religie de oorzaak van dit verschrikkelijke? Het speelt een rol, maar als enige verklaring is het te simpel. Is de islam de oorzaak van deze slachtpartij? Ik geloof dat de islam zeker een prominente rol speelt in deze en veel andere aanslagen, maar er zijn oneindig veel moslims die nooit een aanslag zouden plegen, dus het is te simpel.

Vormen de sociaaleconomische omstandigheden een belangrijke oorzaak van dit brute geweld? Er zijn heel veel mensen, van allerlei soorten geloven, die in deplorabele omstandigheden leven – en verreweg de meesten van hen plegen geen aanslagen. Dus zeggen dat dit de oorzaak is, is – u raadt het al – te simpel

Maar waar komen ze dan vandaan, deze gruwelijke aanslagen? Ik vermoed dat het een optelsom is van alle elementen die ik genoemd heb – en vast nog veel meer. Dat is geen goed nieuws, want dat betekent dat de oplossing ook uit veel elementen zal moeten bestaan. Dit gaat wel even duren.

Tijs
@tijsvandenbrink