Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Trots op Elsbeth

Trots op Elsbeth

Een paar jaar lang zagen we elkaar dagelijks, minimaal twee uur lang. Elsbeth Gruteke en ik. Samen presenteerden we het EO-radioprogramma Dit is de Dag, elke middag tussen twee en half vier. Het was een plezierige samenwerking. We respecteerden elkaar, gunden elkaar de ruimte en hadden beiden zo onze specialismes: Elsbeth buitenland, ik politiek.

Buiten de uitzendingen om, volgden we elkaar op Twitter. Als ik nog onderweg was op de fiets naar huis, twitterde Elsbeth al weer dat ze zich diep onder theologische boeken had bedolven. Tijdens dat studeren (b)leek ze ook nog te koken voor de mensen van wie ze houdt. Hoe doet ze dat allemaal, dacht ik vaak.


Vorig jaar hield onze samenwerking tegen onze zin op. Elsbeth verkaste naar Radio 5 en zette haar studie met verhoogde inzet voort. We hielden contact, maar zagen elkaar uiteraard veel minder.


Vorige week zondag was ze er ineens weer. Op de preekstoel. In De Hoeksteen, een kerk in Amersfoort. En ze stond er alsof ze er al jaren staat.


Ze begon waar we gebleven waren: in het buitenland. Hoe graag zou u willen dat het stopt, het geweld van ISIS? Het verhaal van de zondvloed uit Genesis biedt een in onze ogen fijne, overzichtelijke oplossing: water erover. In een klap, alles weg.


Maar Elsbeth las ook over de doop van Jezus. Hij deed het anders, maakte er niet met geweld een eind aan, maar kwam naast ons staan, in ons lijden. En overwon uiteindelijk de dood. Waarschijnlijk is het volstrekt ongepast om trots te zijn op iets waar je part noch deel aan hebt, maar toch is het zo: ik ben trots op Elsbeth!


Tijs

@tijsvandenbrink