Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Voorproefje op Kerstfeest op de Dam

Voorproefje op Kerstfeest op de Dam

De voorbereidingen voor Kerstfeest op de Dam zijn in volle gang. Voor de vierde keer op rij zullen artiesten het kerstverhaal vertolken aan de hand van klassieke en moderne (kerst)liederen. Visie nam alvast een kijkje op de Dam, tuigde zijn eigen kerstboom op en nodigde voorbijgangers uit hun kerstwens op te hangen.

'Wij zijn geen engelen'

"Wat wij met Kerst gaan doen? Al jaren pluizen we in de weken voor Kerst de kranten door op zoek naar een gezin dat wel wat hulp kan gebruiken. Hen nodigen we uit voor een kerstdiner bij ons thuis. Daar hoeven we niets voor terug. Het enige wat we van hen vragen, is: ‘Als je situatie het weer toelaat, doe dan hetzelfde als wij.’ Nee, wij zijn geen engelen. We zijn gewoon christenen die doen wat we kunnen.
Onze kerstwens is speciaal voor onze twee zoons. Een van hen werd anderhalf jaar geleden aangereden door een dronken bestuurder. Hij was er slecht aan toe, maar hij leeft nog! Daar zijn we dankbaar voor."
Rick en Sue Harks, Canada

'Wij kennen geen kerstfeest'

"Ik wens mijn gezin blijdschap en vrede toe. Ik ben hindoe en binnen ons geloof kennen we geen kerstfeest. Al wordt het in veel steden wel gevierd. Mijn 8-jarige dochter viert het ook graag. Ik heb niets met de geboorte van Jezus. Al ging ik in mijn studententijd wel dagelijks naar een kerk."
Manjit, India

'Aan die ouders kun je zien dat ze geloven'

"Onze kerstwens is ‘nooit meer pesten’. Miran is vroeger veel gepest. Nu gaat het beter, maar leuk was het niet. Nee, ik ben niet gelovig opgevoed. Al zou ik soms wel willen dat God bestaat. Vooral als je met ziekte of pijn te maken krijgt. Ik werk in de gehandicaptenzorg en ontmoet veel gelovige ouders. Aan hen kun je zien dat ze geloven; ze zijn vrolijk en blij. Dat maak ik vaak genoeg anders mee.” Mirian: “Ik wil niet geloven. Dan moet ik naar de kerk en dat wil ik niet. Ze hebben daar muziek waar ik niet van houd.”
Debby en haar zoon Miran, Nederland

'Eén keer per jaar naar m'n ouders'

"Ik heb in het Fries ‘veel geluk & voorspoed’ op de kerstbal geschreven. Met Kerst herdenk ik de geboorte van Jezus, maar het is voor mij ook echt een moment om tot rust te komen. Ik ben het hele jaar aan het werk, reis dagelijks vijf uur op en neer van Friesland naar Amsterdam, dus met Kerst heb ik tijd voor mezelf en voor familie. Mijn ouders bezoek ik maar één keer per jaar. Ze wonen in een uithoek van Friesland, waar ik zonder auto nauwelijks kan komen. Wat dat betreft, sta ik wel een beetje op een kruispunt in m’n leven. Wat wil ik? Ik ben nu 35 en kom erachter dat familie heel belangrijk is. Daar zou ik dus meer tijd in moeten investeren."
Evert Pultrum, Nederland

'Mijn jeugdliefde komt met Kerst'

"Geen grote cadeaus, geen extra grote maaltijden, geen toeters en bellen. Van mij hoeft dat niet en daar gaat het ook niet om. Het gaat om de saamhorigheid en de mensen om je heen. Tijdens Kerst komt mijn partner uit Frankrijk weer op bezoek. Mijn jeugdliefde. We zijn allebei gescheiden, hebben allebei kinderen gekregen, maar hebben elkaar nu weer gevonden. Mijn vader overleed dertig jaar geleden, maar nog steeds zeg ik elke dag ‘dankjewel’ tegen hem. Of tegen God. Ik weet zeker dat er iets of iemand is die mij steunt."
Lianne, Nederland

Huwelijksaanzoek

"Kerst is voor mij niet veel anders dan andere dagen. In ieder geval niet zo belangrijk als het voor haar is." Met ‘haar’ bedoelt Miya landgenote Joy. Zij is – in tegenstelling tot Miya – christen en gaat naar de kerk. "Voor de komende kerstdagen proberen we een ontmoeting te regelen met Noord-Koreaanse vluchtelingen. Ik weet nog niet of dit gaat lukken, maar ik wil ze liefhebben en een lach op hun gezicht zien."
Hun persoonlijke wensen? Miya hoopt op een mooie Kerst met een lieve vriend, terwijl Joy smacht naar het huwelijksaanzoek van haar vriend.
Joy en Miya, Zuid-Korea

Bijzondere sfeer

"Mijn ouders en ik maken een reis door Europa. Wij zijn zelf moslim, het christelijke kerstfeest is voor ons dus niet speciaal. Maar het is bijzonder om dit feest voor het eerst in Europa mee te maken. De lichten en de bijzondere sfeer in de stad: iedereen mag elkaar, er is eenheid onder de mensen. Dat is mooi om te zien."
Asif, Pakistan

Kerst aan het strand

"Kerst is een feest van geluk, voor iedereen, maar ook een feest van delen en bewogenheid. Een moment om extra om te zien naar mensen die het minder hebben. Dit jaar vier ik Kerst met mijn drie jonge kinderen en hun opa’s en oma’s aan het strand in Nigeria. En ik ga naar de kerk. Omdat we het volgens mij goed kunnen gebruiken, wens ik iedereen meer liefde toe."
Izinegbe, Nigeria

Jezelf extra netjes aankleden

"Kerst staat voor mij voor familie en een goede tijd hebben met elkaar. Met iedereen gourmetten en jezelf extra netjes aankleden. Voor de kerstdagen duik ik graag nog even de kledingwinkels in. Ik ben gelovig opgevoed, maar voel niet de behoefte om elke zondag naar de kerk te gaan. Met Kerst trouwens ook niet."
Mandy, Nederland

Katholieke opvoeding

"Ik bid elke dag tot God, of tot wie het ook maar horen wil. Dat is een overblijfsel van mijn katholieke opvoeding. Verder doe ik er eigenlijk niets meer aan. Kerst is voor mij vooral samen zijn en eten met familie. Mijn kerstwens? Die houd ik graag voor mezelf."
Els Verkaart met haar zus José Liefvoort, Nederland


Tekst: Simon Fousert en Mirjam Hollebrandse
Beeld: Ruben Timman
Bron: Visie 2014, nr. 49