search tag comment twitter facebook navicon youtube

Het kruispunt

Ds. Arie van der Veer over deze uitzending:

Steeds meer is duidelijk geworden, dat ook Nederland meer in de wereldwijde crisis betrokken is geraakt. De wereldeconomie is ziek, maar ook de economie van Nederland is ernstig ziek.

De grote vraag is: hoe worden we beter? Belangrijk is ook te weten waardoor we met elkaar zo ziek zijn geworden. Als je immers de oorzaken kent, kun je die in de toekomst ook vermijden! Het is zaak om een goede dokter te raadplegen. En niet zo maar één: een specialist.

Ik trok een dag met zo’n specialist op. Hij is één van de knapste economen die Nederland thans kent: Prof. Dr. A.L. Bovenberg. Hij is niet alleen een top-econoom maar ook een overtuigd christen. Deze ‘dokter’ bevestigde mij dat inderdaad de patiënt ernstig ziek is. De zieke moet op korte termijn aan het infuus. Steunmaatregelen zijn absoluut nodig. Maar er is meer nodig. Als je in het ziekenhuis ligt, kun je aan een ernstig zieke patiënt niet bloed blijven geven. De vraag is: hoe wordt de economie gezond maar ook hoe blijft de economie daarna gezond.

Niet vaak krijg je de gelegenheid om een hele dag met zo’n specialist op te trekken. Maar in Nederland Zingt op Zondag komt hij uitgebreid aan het woord. En, er valt van hem heel veel te leren. Als je rookt en kanker krijgt, is het raadzaam om te stoppen met roken. Niet gemakkelijk als je verslaafd bent. Wel, onze maatschappij is verslaafd. Verslaafd aan het gezwel “wij willen steeds meer”. Een eetziekte die tot nu toe niet te stillen is...

Wat is dan wel gezond leven? Gezond voor een land, een volk, voor onszelf?
Wie naar dit programma gaat luisteren, luistert naar niet alleen een knappe maar ook gelovige dokter.

Bijbeltekst: Hebreeën 12:1-2

Lees Hebreeen 12: 1-2