Burenruzie, en: spontane gesprekken
Afbeelding van aflevering: Burenruzie, en: spontane gesprekken

Burenruzie, en: spontane gesprekken

Ruzie met de buren? Gelukkig is daar de buurtbemiddelaar. En: knoop eens een gesprek aan met een vreemde op straat. Daar wordt je gelukkig van.

Steeds meer gemeenten zetten buurtbemiddelaars in bij woonoverlast. Ria Keuker is zo'n vredesduif. Hoe werkt bemiddelen, en waarom kunnen buren hun ruzie zo vaak zélf niet gewoon bijleggen?

Weinig mensen knopen een gesprekje aan met een vreemde, in bijvoorbeeld de trein, of op straat. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat je daar gelukkig van wordt. Sociaal psycholoog Inge Hindriks legt uit wat ons tegenhoudt, en luisteraars vertellen hoe onverwachte gesprekken hun levens verrijkten.

Live muziek is er van Ayesha.

In Dit is de Wereld praat Mark Horst ons bij over het nieuws uit Zimbabwe, en vertelt Jan Ketelaar vanuit Californië over de aardbeving in die staat.

In Dit was de Dag aandacht voor de Lockheed-affaire: op 26 augustus 1976 maakte premier Den Uyl bekend dat prins Bernhard verdacht werd van het aannemen van steekpenningen. Een spannende tijd voor het koningshuis, vertelt Gerard Aalders.

En in Dit wordt de Dag leven we toe naar het eerste concert van Kate Bush in 35 jaar, met haar grootste fan in Nederland, Gerard Meij.

Presentatie: Maarten Hagg

Fragmenten terugluisteren

Luister hier fragmenten terug uit de uitzending: radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder.

Deel deze uitzending: