De kerk en seksualiteit, en: de kracht van muziek!
Afbeelding van aflevering: De kerk en seksualiteit, en: de kracht van muziek!

De kerk en seksualiteit, en: de kracht van muziek!

Tijdens de synode die zondag begon, worden onderwerpen besproken die voor de kerk beladen zijn, zoals samenwonen, homoseksualiteit en scheiding. En, muziek: welke effecten heeft het op ons?

Zondagochtend opende paus Franciscus de buitengewone bisschoppensynode over het gezin.Twee weken lang wordt er gesproken en nagedacht over onder andere onderwerpen die gevoelig liggen voor de katholieke kerk. Paus Fransiscus laat echter al tijden een frisse wind waaien, ook wat betreft deze onderwerpen. Wat zijn u ervaringen met de kerk en met kwesties als samenwonen, homoseksualiteit en scheiding? We praten erover met Antoine Bodar, priester  en hoogleraar christendom, cultuur en media.

Verder gaan we het hebben over muziek. Mensen met dementie laten zich beter aankleden als ze muziek horen, koeien zijn door klassieke muziek rustiger tijdens het melken en kinderen met autisme communiceren soms makkelijker met muziek dan met woorden. Hoe kan dit toch? En welke effecten heeft muziek nog meer op ons? Neuro-psycholoog en musicus Gert-Jan de Haas en componist Merlijn Twaalfhoven, die met muziek ook vluchtelingkinderen helpt, leggen het uit. En natuurlijk is er ook weer ruimte voor úw verhaal. 

Live muziek is er van de gepassioneerde Simon Feenstra.

In het laatste uur praten onze correspondenten ons bij over het nieuws in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Afgelopen week werd de VS opgeschrikt door het eerste Amerikaanse geval van ebola en nog eens negen mensen die contact hadden gehad met de besmette man.  Hoe reageren de Amerikanen hierop en welke maatregelen worden er getroffen?  En in Zuid-Afrika worden elke dag drie neushoorns neergeschoten. Als de jacht in dit tempo doorgaat, zal de neushoorn in Zuid-Afrika uitsterven. Wat vinden de Zuid-Afrikanen hier zelf van?

In Dit was de Dag  gaan we 95 jaar terug in de tijd. Op 7 oktober 1919 werd de KLM opgericht. Hoe werd de KLM een imposante luchtvaartmaatschappij? Luchtvaarhistoricus Hans Heerkens legt het uit. In Dit wordt de Dag blikken we vooruit op deze dinsdag. Vandaag wordt de rijscholenkiezer gelanceerd, een website die jongeren helpt de beste rijschool te vinden en te beoordelen. Wat vinden rijscholen daarvan? We praten erover met Michael Sonderman van rijschool Bosch Veenstra en Nard Gilsing, die projectleider is bij Team Alert en meewerkte aan de site.

Presentatie: Maarten Hagg

Deel deze uitzending: