Cartoons over Mohammed, en: spiritualiteit
Afbeelding van aflevering: Cartoons over Mohammed, en: spiritualiteit

Cartoons over Mohammed, en: spiritualiteit

Hoe kijken moslims naar de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo? En wat kunnen voor ons lichaam doen tijdens de Maand van de Spiritualiteit?

Het is niemand ontgaan, de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo die afgelopen week in Parijs plaatsvond. De doelwitten waren redacteuren en cartoonisten van het satirische weekblad, maar ook agenten kwamen om het leven. Hoe hebben moslims deze gebeurtenissen beleefd, en zijn er grenzen aan satire over religie? We spreken met 'cultuurmoslim' en cartoonist van Marrokaanse afkomtst M'hamed Abttoy, en theoloog en universitair docent over de Islam Mohamed Ajouajou.

Afgelopen vrijdag begon de Maand van de Spiritualiteit, met dit jaar als thema ‘het gelukkige lichaam’. Wanneer is je lichaam in balans, en wat heeft spiritualiteit daarmee te maken? Hoe kunnen we ons lijf en onszelf gelukkig maken? We praten erover met coach en oprichter van het Body & Mind Language Instituut, Jos Dolstra, en met initiatiefnemer van het onlangs opgerichte Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum, Tjitske Volkerink. Natuurlijk kunt u ook reageren met uw verhaal.

Live muziek is er van Edith Leerkes.

In Dit is de Wereld praten we met correspondenten in Frankrijk en Mexico. Marc van Eijden woont in het Franse Tours en vertelt over hoe hij de aanslagen en commotie in Frankrijk heeft beleefd. Jaco van der Schaaf woont en werkt in Mexicali en zal vertellen over de ophef die er nog steeds is over de 43 studenten die vorig jaar in september zijn verdwenen.

In Dit was de Dag gaan we samen met Jos Verhoeven, voorzitter van de Nederlandse Frisbee Bond, terug naar 13 februari 1957, toen de allereerste frisbee werd geproduceerd. In Dit wordt de Dag spreken we met cultuurwetenschapper en professor aan de universiteit van Gent Els Leye over een spraakmakende rechtszaak die morgen van start gaat in Engeland. Een arts staat daar terecht voor het besnijden van vrouwen.

Presentatie: Maarten Hagg

Bezoek aan Christelijk Spiritueel Centrum

Een week na de uitzending probeerde presentator Maarten Hagg het aanbod van het Christelijk Spiritueel Centrum van Tjitske Volkerink uit. Lees hier het verslag: 'Christelijke massage op een blauwe maandag'.

Fragmenten terugluisteren

Luister fragmenten uit de uitzending terug via radio1.nl/ditisdenacht

Of beluister de hele uitzending hieronder:

Deel deze uitzending: