Vuurwerk, en: winterdepressie
Afbeelding van aflevering: Vuurwerk, en: winterdepressie

Vuurwerk, en: winterdepressie

Moet vuurwerk verboden worden? En winterdepressies: hoe ontstaan ze en wat kun je er tegen doen?

Vandaag was de eerste dag dat er weer vuurwerk gekocht kon worden. Vuurwerk is de laatste tijd veel in het nieuws: er was in veel gemeentes discussie over een verbod op het afsteken van vuurwerk en vandaag bleek dat ruim een vijfde van al ons geteste vuurwerk onveilig is. Moeten we vuurwerk verbieden of juist niet? We praten erover met cameraman en ondernemer Frans Pol, die ooit zelf een pijl in zijn oog kreeg en op scholen voorlichting geeft over vuurwerk.

Het gebrek aan zon en de grauwe sfeer die er vaak buiten heerst in deze wintermaanden, kan zich soms in je nestelen. Bij sommige mensen kan dit zo erg zijn dat ze in een depressie glijden. Zo'n 3 procent van de Nederlanders lijdt aan een winterdepressie. Hoe kan het dat sommige mensen depressief worden door de winter? Hoe is het om een winterdepressie te hebben? En wat kun je er tegen doen? We praten erover met psychiater en promovendus Sonja Rutten en journalist Ronald Vonk, die zelf aan winterdepressies lijdt. Natuurlijk is er ook weer ruimte voor úw verhaal.

Live muziek is er van Bert Louissen

In Dit is de Wereld spreken we vandaag met onze correspondenten in Peru en Hong Kong. Judith Prakken woont in Peru en vertelt ons over de goudmijnen in Cajamarca. Linda van der horst is advocate in Hong Kong en vertelt ons over de nieuwe protesten die hier gaande zijn en een spraakmakende rechtszaak.

In Dit was de Dag blikken we met Midden-Oosten deskundige Ruud Hoff terug op 30 december 2006: toen werd Saddam Hoessein geëxecuteerd. In een speciale Dit wordt de Dag kijken we met cabaretier Guido Weijers vooruit naar de oudejaarsconferentie op RTL4 morgenavond, die hij verzorgt. We maken met hem ook een beetje de balans op over het afgelopen jaar.

Presentatie: Ruben Bakker

Deel deze uitzending: